Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalt hela vägen när Härjedalens kommun satsar på närodlat

I tisdags serverade Härjedalens kommun sina egna kor som falukorv på skolor, äldreboenden och i matlådor. En av de måltider med lokalt ursprung som kostchefen Klaus Dudenhöfer är stolt över och han lovar mer lokal mat framöver.

Annons

I matsalen på Funäsdalens skola är det andäktigt tyst när lågstadiet käkar tisdagens lunch, gratinerad falukorv gjord på kommunens egna kor, uppfödda av kravbonden Erik Daabch i Hede och tillverkad av Hede kött och chark.

– Det är strykande åtgång. Det är jättehäftigt att kostchefen ordnar det här. Körven va görgo, konstaterar kocken Christer Åslund i Funäsdalen, som lagat 320 portioner denna morgon till eleverna och förskolebarnen i Funäsdalen och Bruksvallarna.

Skolan i Funäsdalen lagar mat från grunden i det egna köket fyra dagar i veckan. Christer Åslund är nöjd med att hans arbetsgivare satsar på lokal mat.

Kommunens kor har fötts upp av Erik Daabach i Hede och slaktats, styckats och blivit falukorv hos Hede kött och chark. I skolornas kök görs sista steget där falukorven gratineras och serveras till eleverna.

– Falukorven är jättegod och med mos är den ännu godare, konstaterar Nils Kojan, som äter tillsammans med Olle Salomonsson, Atle Blomqvist, Hilma Zetterström på skolan i Funäsdalen.

Kökschefen på Sonfjällsskolan, Catrin Persson, till höger, var nöjd med den  lokala korven.

– Falukorven är jättegod och med mos är den ännu godare. Det är alltid god mat här och den ser också alltid god ut. Det är viktigt så att man inte tappar aptiten, säger Nils Kojan, som äter lunch lite senare under dagen.

Han går i sexan och äter tillsammans med Hilma Zetterström, som går i femman. Hon äter sallad denna dag.

– Jag är bara lagrann, jag gillar sallad och kött men falukorv äter jag bara rå. Skolmaten är bra, säger Hilma Zetterström.

Denna dag serveras 340 kilo falukorv i kommunen. Kostchefen Klaus Dudenhöfer är stolt över att kunna servera lokal mat till kommunens medborgare.

Härjedalens kommuns kostchefen Klaus Dudenhöfer.

– Falukorven är tillverkad i Hede av kommunala råvaror som tuggat sig genom de härjedalska skogarna, säger Klaus Dudenhöfer.

Han lägger till att grisköttet i korven kommer från Siljans chark eftersom det – tyvärr – inte finns någon grisuppfödare i Härjedalen.

– Jag tycker att det är kul att vi kan servera mer och mer härjedalsk mat. Jag gör mycket för att det ska gå att genomföra. Kockarna gillar att få riktiga råvaror och att de känner bönderna, säger Klaus Dudenhöfer.

Stella-Maria Hampus Dahl och Elin Kvarnström gillade den gratinerade falukorven som serverades i Hede.

Tidigare har kommunen serverat mat från de egna korna, i mitten av november blir det sik från Grundsjön som rensats och fileats i Ljusnedal och i december serveras lokalt renkött.

– De kor vi slaktar har mycket hög kvalitet. Det är en väldigt bra kvalitet som vi vanligtvis inte får från annat håll när djuren har ätit spannmål. Det blir skillnad när de tuggar sig genom skogen, säger Klaus Dudenhöfer.

Härjedalens kommun har kor hos Erik Daabach i Hede, Folke Bäck i Hedeviken och Henrik Svensson i Ytterberg.

Under hösten ska Klaus Dudenhöfer upphandla fler djur till kommunen.

– Jag vill köpa fler kor och jag ska även upphandla renkött, som jag hoppas få lokala leverantörer på.

Nu får Pärra sälja sin potatis till Härjedalens kommun

Nytt fiskrenseri i Ljusnedal

Erica Åslund och Martin Hedin Nääs lät sig väl smaka av de lokala produkterna på skolan i Hede.

Christina Wagenius serverar Brita Klockervold och Siv Myhr. Christer Åslund kollar karotterna.

Niklas Persson och Jesper Nilsson, Hede kött och chark,  hoppade in som serveringspersonal på  skolan i Hede.

– Den var görgo, säger kocken Christer Åslund om falukorven som han lagat 320 portioner gratinerad falukorv av denna dag.

Christina Wagenius serverar lokal skolmat till Lavin Jahia.

På matsedeln i lunchstuggu på skolan i Funäsdalen framgår det att kommunen serverar sina egna kor.

Annons