Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”När jag vet utgången skulle jag inte vilja vara utan den erfarenhet det gav mig.”

Rune Westlund drabbades av cancer när han var drygt 30 år. Idag – när han vet utgången och är frisk – vill han inte vara utan den erfarenheten.

Annons

Rune Westlund var relativt ung när han drabbades av cancer. Han hade fyllt tretti för några år sedan, en ålder när man inte tänker på cancer utan lever livet i full fart.

– Jag var hyfsat ung och trodde att jag var odödlig. Det var så i den åldern.

När han fick beskedet blev det nattsvart.

– Jag borde ha sökt läkare tidigare. Det är viktigt med tidig upptäckt.

När han väl uppsökte läkare blev det operation inom några dagar och tumören satt bra till och avlägsnades. Under fem veckor vistades han i Umeå för strålning och åkte hem till Sörviken under helgerna.

Under den tiden levde han som i ett töcken.

– Den enda tanke jag hade var att jag skulle igenom det.

Under fem år gick han på kontroller. Det såg ljust ut och de fem åren började närma sig slutet. Det var dags för friskskrivning och Rune skulle börja plugga på högskolan i Härnösand. Men under sista kontrollen upptäckte läkarna en ny tumör. Det blev raskt operation igen. Strålningen ersattes av tätare kontroller så att Rune kunde börja studera.

– Jag hade tur. Cancern spred sig inte vidare.

Nu har Rune varit friskförklarad i ett tiotal år. Han ser tillbaka på sin sjukdomsperiod och ser den som en erfarenhet som gör att han tycker att han lever ett rikare liv. Innan han blev sjuk funderade han inte så ofta över livet och sig själv. Han harvade på och stannade inte upp.

– Nu när jag vet utgången skulle jag inte vilja vara utan den erfarenhet sjukdomstiden gav mig. Den gav mig tid att fundera i banor som jag inte hade tänkt förut. Jag lärde mig att ta vara på guldkornen i livet och känna tacksamhet över vardagen; det behöver inte vara så märkvärdigt för att det ska vara bra.

I Umeå hade Rune tid att fundera och träffade många andra sjuka människor. Det svåraste var inte den egna sjukdomen utan annat han såg under Umeå-tiden.

– Det här med att sitta i väntrum och se de som har det riktigt djävligt. Det ger perspektiv och man ser hur bra man har det själv. Jag känner en stor tacksamhet över att få leva efter att ha sett det jag har sett.

Rune var relativt pigg jämfört med många andra som han träffade i Umeå. Han mötte människor som var riktigt illa däran och som det inte gick bra för.

– Man klagar över än det ena, än det andra; har man suttit på onkologen i Umeå … det är något annat. Det är en erfarenhet som gör allt annat trivialt. Tankesättet förändras.

Nu lever Rune ett annat liv.

– Det är klart att hela resan jag har varit med om har förändrat mig. Tacksamheten – inte bara över att få leva – utan även över att ha bra människor i min omgivning.

En jobbig del under sjukdomstiden var att en del människor vek undan och tog en annan väg för att slippa råkas.

– Det var ledsamt i ett sånt läge och det var nästan jobbigare än att vara sjuk. Man vill och behöver ha kontakt med folk, man behöver att det ska vara som vanligt. Det krävs inte några stora åthävor, det räcker att det är som vanligt när man råkas.

Rune understryker hur viktigt det är att ha mänskligt stöd när man är sjuk.

– Det fanns många kompisar som ringde och besökte mig och var som vanligt. Det behövde jag. Undvik inte den som är sjuk utan var som vanligt. Vill den som är sjuk prata om sin sjukdom gör den det, säger Rune Westlund.

– Jag känner tacksamhet över vardagen, att jag får vakna och sätta fötterna i golvet, dra på mig kläder och åka till jobbet, säger Rune Westlund som har opererade bort två tumörer och är frisk.

– Det är klart att hela resan jag har varit med om har förändrat mig. Tacksamheten – inte bara över att få leva – utan även över att ha bra människor i min omgivning, säger Rune Westlund.

Rune Westlund.

Rune Westlund

Ålder: 56 år.

Bor: Sörviken.

Jobb: Barn- och ungdomsledare i Svenska kyrkan.

Spelar i: Rök.

Var med och startade: Dansbandet Säxpack strax innan han blev sjuk.

Musik: Är läkande. När man spelar glömmer man tid och rum och krämpor.

Styrelseledamot: Mö finns.

Annons