Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedskräpning blir ett fall för polisen

/
  • Nedskräpningen vid Halvfari utanför Hede är polisanmäld.
  • Allt från leksaker, möbler, kläder till en uppblåsbar plastbåt har någon hivat utanför Hede.
  • Trots att det är avgiftsfritt för privatpersoner att lämna föremål på kommunens återvinningsstationer väljer en del att hiva skräpet i naturen i stället.
  • Ett 50-tal små plastdunkar fanns i bland prylarna som dumpats.
  • Trots att det är avgiftsfritt för privatpersoner att lämna föremål på kommunens återvinningsstationer väljer en del att hiva skräpet i naturen i stället.

Ett fall av nedskräpning har polisanmälts. Någon eller några har rensat i hemmet och slängt prylarna i skogen utanför Hede.
– Det är fördjävligt hur en del människor bär sig åt. Man kan ju undra hur de tänker när de gör sånt här.

Annons

Det säger Anders Andersson från Långa som upptäckte eländet efter en skogsbilväg norr om Halvfari mellan Hede och Långå. Där låg det mesta som tillhört ett hem utslängt. Leksaker, kläder, bonader, dataprylar, porslin och massa annat tillsammans med ett 50-tal plastdunkar.

– Klart man blir besviken, visserligen är det inte alls min mark och jag har egentligen inte med saken att göra. Men nån jädra ordning borde det väl vara, säger Anders Andersson.

Efter att sett och fotat sopberget kontaktade han Härjedalens kommun. De i sin tur besiktade området och har nu lämnat in en polisanmälan.

Kommunen är i den här typen av ärenden tillsynsmyndighet och är skyldig att anmäla överträdelser av bestämmelser i miljöbalken.

Skulle polisen knyta någon till den här nedskräpningen och detta går till vidare till åtal kan denne räkna med böter. I värsta fall kan det bli fängelse.

Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år, enligt miljöbalken kap 29, Paragraf 7.

– Ännu märkligare är att folk skräpar ner och dessutom riskerar att åka dit när det är helt gratis för privatpersoner att lämna prylarna på kommunens återvinningsstationer, säger Anders Andersson.

– Dessutom har det nog varit kortare bit att åka iväg med bil och släpvagn om man hade åkt dit i stället för långt ute i skogen.

År 2012 införde kommunen klippkort för alla fastighetsägare som lämnade material på återvinningsstationerna. Det tog även ut avgifter för vissa delar, exempelvis toalettstolar, och heta diskussionerna kom i gång. Plötsligt trodde en del att det kostade pengar oavsett vad man ville bli fri. Så var det naturligtvis inte men effekten blev att färre personer lämnade material på stationerna. Det minskade med 25 procent.

– Men sedan vi tog bort klippkorten och avgifterna till privatpersoner har det ökat igen, från drygt 4 000 ton till i dag en bit över 5 100 ton per år, säger Lina Eklund på kommunens renhållningskontor.

Ändå slänger en del sitt skräp ute i skogen?

– Tyvärr är det så, men om det beror på att de tror att det kostar fortfarande kostar pengar eller något annat är svårt att avgöra, säger Lina Eklund

Annons