Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posten största langaren i glesbygd - så ska drogerna stoppas

Droger sprids allt mer via paketutlämningsställen runt om i landet. Nu ska handlare, postpersonal och polis bli bättre på att hålla koll på handeln som växer även Härjedalen.

Annons

Kommunens alkohol- och drogsamordnare Agneta Roberts och Jana Solsten från polisen vid informationsträffen i Hede.

– Bara för att vi bor i ett litet landskap som Härjedalen ska vi inte tro att det inte berör oss. Tyvärr är det lika här som övriga landet. Det ökar, säger kommunens alkohol- och drogsamordnare Agneta Roberts.

Förra veckan träffades handlare, postpersonal och andra som har med paketutlämning att göra för en snabbutbildning i Hede. Projektet i sig är unikt i Sverige.

– Tillsammans är vi antagligen Sveriges största droglangare. Tyvärr blir det än mer av detta som sprids via post eller andra fraktsätt. När det gäller Härjedalen så finns näthandel i princip varje by, säger Icahandlaren Peter Eriksson som är ett av ombuden.

LÄS OCKSÅ: Yxmannen i Sveg döms till fängelse

– Men tyvärr är det inte mycket vi kan göra åt detta. Sekretessen kring postleveranser är hård och där behövs en lagändring, säger Peter.

Det har varit oklart vilka instruktioner och rutiner som finns om hur ombudspersonal kan agera vid misstanke.

I projektet som startades upp redan 2014, samverkar flera aktörer för att motverka spridningen, och man har jobbat fram handlingsplaner och arbetsmetoder för att minska spridningen av nätdroger via utlämningsställen.

LÄS OCKSÅ: Skulle hämnas efter fyllebråk – kraschade ruta på fel hus

Sune Nordström är Tullverkets representant

Tidigare har man kartlagt vilka aktörer som kan tänkas vara involverade i det här projektet. Förutom kommun och länsstyrelse deltar även bland annat åklagarmyndighet, polis, tull, posten och andra leverantörer samt representanter från utlämningsställen. Projektet är särskilt utformat för att passa glesbygden eftersom det är där det oftast förekommer droger i brev- och paketströmmarna.

Agneta Roberts är kommunens alkohol- och drogsamordnare och tvekade aldrig i att delta som pilot i det samverkansprojekt som har startades upp för att förhindra narkotika i postflödet.

– Nej det är en viktig fråga för alla och det har varit riktigt intressant. Det jag kan konstatera att internethandeln med narkotikaklassade preparat var större än vad jag trodde.

Agneta Roberts berättar att projektgruppen har tagit fram ett förslag till lagändring. Något som då skulle göra det möjligt att öppna misstänkta paket hos ombuden.

– Sekretesslagarna inom posten har inte hängt med i utvecklingen. I dagsläget är det svårt att få ett åklagarbeslut som ger klartecken att öppna en försändelse. Vi vill att lagen ändras, säger Agneta Roberts.

För att driva samarbetet har man fått medel från Folkhälsomyndigheten och målet är, förutom att förhindra användandet av droger, skapa trygghet för personal som hanterar de försändelser som skickas. När pilotprojektet är genomfört hoppas man kunna implementera det i resten av landet. Förutom Jämtlands län som är representerat av Härjedalen och Strömsunds kommuner, deltar även kommuner i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Sune Nordström är Tullverkets representant

Annons