Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så var sommaren på fäboden för Härjedalens enda mjölkbönder

Det är en helt vanlig dag på Östvallen. Ingegerd Sundeberg rör i grytan i hjärtat på vallen, kokhuset, och lukten av gûmm sprider sig över fäbodvallen. Karl Olof Sundeberg har just följt korna ut i skogen. På vallen betar kopensionären Droplin och gör ett viktigt jobb med att hålla landskapet öppet.

Annons

I början av sommaren flyttar Karl Olof och Ingegerd Sundeberg till Östvallen. Med följer tjugotvå av gårdens kor. Två kor är utlånade till Sörvallen, sex kvigor finns i Högvålen och tre kor är kvar hemma på gården i Hede.

Härjedalens enda mjölkbönder. Karl Olof och Ingegerd Sundeberg utanför kokhuset på Östvallen.

Östvallen ligger 800 meter över havet i ett kalkstråk som gör marken bördig. Granarna växer tätt inpå fäbodvallen och vallarna är täta och artrika. På vallen betar kopensionären Droplin och en kviga. I ett blöthål huserar ett gäng grodor och häromdagen solade en huggorm sig i kanten av hagen. Sädesärlorna väntar på kesmusen som de brukar få på kokhusets tak.

Östvallen.

Kvart över fem kliver Ingegerd och Karl Olof Sundeberg upp. Varje dag. De städar två fjös och mjölkar sedan de arton korna. Mjölkningen sker med maskin tack vare ett elverk som finns på fäbodvallen. De etthundrafemtio litrarna mjölk ska snabbt kylas ner; till två plusgrader inom två timmar. Då kommer elverket till användning igen.

Pensionerad fjällko. – Tioåriga Droplin, som inte mjölkas längre, gör ett viktigt jobb på fäboden med att beta av vôllen och gödsla, säger Karl Olof Sundeberg.

Varannan dag kör Ingegerd eller Karl Olof den mjölk som de inte gör ost, messmör eller gûmm av till Hede. Där hämtar Arla mjölken från Härjedalens ende mjölkbonde. Efter morgonmjölkningen följer någon av dem med djuren ut i skogen.

– Vi följer med korna i kanske femhundra meter. Det är bra att de betar en bit från buvallen. När de kommer in i skogen bildar de flockar och går dit den bästa maten finns. De vet vad de vill ha och var det finns, säger Karl Olof.

Inte bara ett nummer. Korna hos Sundbergs har namn.

Korna styr mot områden med bra foder och undviker att gå dit de nyligen har haft kontakt med björn.

– Det märks om de har träffat björn, då är de stressade och kommer tillbaka tidigt.

Korna kommer hem till fäbodvallen självmant. I början av sommaren under tidig eftermiddag. Ju längre sommaren går desto senare kommer korna hem.

– Troligen är de otränade i början av sommaren, blir trötta och kommer hem tidigare. I slutet är de borta till klockan fyra, fem eller senare.

Det är välkänt att kor blir kusåhpp-galna – svampgalna – när det är högsäsong för soppar. Karl Olof berättar att korna har blivit mindre svampgalna de senaste åren.

– Förut kutade de som galna i svamptider. De åt svamp så de blev höga på det. Ett år hittade jag dem i skogen; de hade ätit mycket, orkade inte stå på benen och var som drogade, säger Karl Olof.

Dagen innan TH:s besök var det fäbodgudstjänst på Östvallen med kyrkkaffe. Det har varit fäbodgudstjänst där i stort sett varje år i femtio år. I början av juli döptes ett barnbarn här.

Kunskapsöverföring mellan generationerna är centralt för Karl Olof och Ingegerd Sundeberg. De har lärt sig mycket av de generationer som fanns i jordbruket och på fäbodvallen tidigare. Två av parets barn visar intresse för jordbruk.

– Emma har gått några utbildningar om lokalt producerad mat och gjort praktik på Skärvångens bymejeri. Johan gillar växtodling och att köra traktor, kanske satsar han på köttdjur, säger Karl Olof.

Det började med Karl Olofs farfar Oskar som köpte Östvallen av staten. Dessförinnan arrenderade han marken.

– Jag är tacksam för den då stora summan åttahundra kronorna som farfar betalade för de här elva hektaren någon gång på 1930-talet.

Under samma årtionde byggdes fjöset och stallet flyttades till Östvallen från byn.

I mitten på 1950-talet startade Karl Olofs mamma Inez och pappa Gillis lantbruk i Hede på Åsen. De besökte Östvallen men Inez trivdes först inte där.

– Mina föräldrar var hit och tittade och mamma fick höra ”Du tar väl över”. Men hon trivdes inte och sa ”Nej, aldrig att jag vill vara i Östvallen”. Sedan trivdes hon bättre och bättre, tapetserade bystugan och fick bort allt sotet som fanns efter många års messmörskokning. Så småningom byggdes kokstugan och sedan trivdes mamma hur bra som helst här.

Det är av mamma Inez som Ingegerd och Karl Olof har lärt sig mycket om lantbruk och buvallsliv.

– Det handlade inte om att hon lärde mig, man fick vara med och hjälpa till, säger Karl Olof.

I slutet på 1970-talet träffades Karl Olof och Ingegerd. Hon blev mer och mer intresserad av verksamheten på Östvallen.

– Man måste vara två som har intresse för det här, annars skulle det aldrig gå, säger Ingegerd.

Lukten av vassle fyller kokhuset. Ingegerd Sundeberg kokar gûmm av sextio liter färsk oseparerad mjölk. – Det är så gott. Jag brukar ösa undan lite i en skål och äta  gûmmen varm. Det kan bli gômm till middag också, det går inte att sluta äta, säger Ingegerd Sundeberg.

– Jag tycker att det är intressant, fortsätter hon, medan hon rör i grytan med 60 liter helmjölk som ska bli gûmm. Jag kommer bra överens med min svärmor och vill vara lojal med traditionen och inte föra in för mycket nytt.

Det tar hela dagen att koka ihop mjölken till den härjedalska delikatessen gûmm. Det är marknad i Hede dagen efter och gûmmen är eftertraktad.

Under högsommaren gör Ingegerd två sorters färskost på mjölk och löpe. De görs i moderna plaströr som vänds flera gånger per dag. Smör kärnar hon två gånger i veckan och kokar messmör och gûmm en gång i veckan. Produkterna ska inte bara tillverkas utan även kallna, paketeras och märkas.

Källarost på lagring. Källarosten, som görs på skummjölk och sötmjölk ligger på lagring, först i kovvon på buvallen och sedan i källaren i Hede. Källarosten – som även kallas för gammelost – äts helst inte före jul.

– Under juli har vi egentligen inte tid att ta emot besök. Då går det i ett tills vi stupar i säng. När marknadsveckorna är över tar vi gärna emot besök igen, säger Ingegerd.

Hygien kommer på tal många gånger under besöket på Östvallen.

– Hygien hela vägen från kon till förädlingen, tills osten eller gûmmen är klar och produkten såld, är det viktigaste, säger Ingegerd.

Karl Olof säger att hygienen börjar med att hålla korna rena. Fjöset ska vara rent, korna ska ha bra med strö och de ska borstas. Innan mjölkningen rengörs juvret noggrant och den första skvätten mjölk kastas alltid bort.

Kelsjuk ko-kompis. Tioåriga sociala fjällkon Droplin vill gärna gulla. – Hon är sällskaplig och söker gärna ögonkontakt, säger Karl Olof Sundeberg.

– Det handlar om att hålla både sig själv och djuren rena. Handhygien kan det aldrig bli för mycket av.

Under sommaren har tjänstemän från länsstyrelsen bott på fäbodvallen för att dokumentera stigarna runtom. Inger Grannes stig går intill Östvallen. Den var poststig tidigare. Karl Olofs farmors far gick med post till och från Randsundet den vägen.

Bo på fäbod. På fäbodvallen finns två uthyrningstugor, en specialanpassad för familjer med barn.

För tre år sedan miste Sundebergs två kor. Det var tre kor som försvann.

– Den ena hittade vi. Hon hade gått ner sig i ett surhål och räddningstjänsten drog upp henne och hon klarade sig. De andra två letade vi hela hösten men fann bara lämningarna av en. Troligen hade de träffat björn eller varg.

Fjällko och fjällbonde. Droplin och Karl Olof.

Säsongen på buvallen går mot sitt slut. Den 26 augusti går Sundebergs och korna de tolv kilometrarna hem till Hede. Inte för att maten i skogen är slut utanför att det blir så mycket aktivitet i skogarna när de olika jakterna börjar.

– Det är bäst att gå hem i slutet på augusti. Inte för att betet är slut utan för att det blir så styrut i skogen. Det är mycket hundar i omlopp och de har svårt att skilja på kor och andra bytesdjur. Jag skulle vilja ha till en dialog med jägarna runtomkring, speciellt jaktcampen i Mammerdalen, om hur vi lever här. Om de visste hur det fungerar här kanske vi kunde stanna här längre på hösten, säger Karl Olof Sundeberg.

Det börjar bli sen eftermiddag och korna är på väg hem till fjöset och ska mjölkas igen. Mjölken ska kylas och sedan köras till Hede. Gûmmen är klar och ska kylas, packas och märkas. Sedan är det kväll på Östvallen.

Kor i fjôset på Östvallen.  Korna bor inne på nätterna för att slippa knott och mygg. Det är ett undantag från Kravs-regler på utomhusvistelse. Fjösets fönster är försett med myggnät.

Annons