Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSU-ordförande gjorde premiär som Första maj talare

/
  • Första Första maj talet för SSU:s nya ordförande i Härjedalen Josefine Persson.
  • Tåget gick genom ett blött och något kylslaget Hede
  • Stefan Ström underhöll och sjöng under lunchen som firarna bjöds på i Sonfjällsskolans matsal,
  • Sonfjället lyste med sin frånvaro i det låga molntäcket, men hoppbacken skymtade när Första majtåget drog iväg på sin tur runt Hede. Och lite hopp kanske partiet behöver med tanke på opinionssiffrorna?

Josefine Persson, 15 år gammal och relativt nybliven ordförande för SSU i Härjedalen, tog plats i talarstolen när Socialdemokrater och Vänsterpartiet gemensamt firade arbetarnas dag i Hede.

Annons

– Vi måste utveckla den svenska modellen, sa Josefine Persson bland annat.

Hon tog upp det faktum att många ungdomar i dag har otrygga anställningar, att bostadsbristen gör det i stort när omöjligt för unga människor att skaffa bostad i storstäder och talade om sin egen generation som den som inte kommer att få det bättre än sina föräldrar. Josefine Persson berörde också flyktingsituationen och det lyste igenom att SSU inte är helt nöjd med moderpartiets politik som gjort det betydligt svårare för flyktingar att komma in över Sveriges gränser.

– SSU står inte för en politik som tvingar folk ut i gummibåtar på Medelhavet, sa hon men pekade också på att statsminister Stefan Löfven gjort stora ansträngningar för att få fler EU-länder att ta ett större ansvar för flyktingsituationen.

Osäkerheten för unga människor var ett tema i Josefine Perssons tal. I slutet valde hon dock att blicka framåt och talade om möjligheterna att utveckla välfärden och riva murar människor emellan.

– Vi kan bara göra det om vi fortsätter tillsammans sa hon till rungande applåder från de femtiotalet åhörare som samlats i Sonfjällsskolans matsal.

Tidigare på dagen tågade de runt Hede. Första maj vädret visade sig inte från sin bästa sida, regnet duggade från en grå himmel och utan solens värme var det rätt kylslaget i snålblåsten.

Förutom Josefine Persson talade även kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke, arbetarekommunens ordförande i Härjedalen Solveig Haugen och Bengt Bergqvist från Strömsund, tredje vice ordförande i regionstyrelsen.

Stefan Ström sjöng och underhöll, med bland annat visor från Joe Hill. Fanbärare var Göran Pålsson från Sveg, Solveig Haugen Ytterhogdal och Stieg Englund från Hede.

Annons