Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor prästbrist i Härjedalen

Den sista januari slutar kyrkoherde Kjell Thuvall och det kommer bara finnas tre präster med anställning kvar i Härjedalen. Konsekvensen är att prästerna endast hinner med det nödvändigaste.

Annons

Från den första januari är Härjedalen ett pastorat. Det betyder att Tännäs/Ljusnedal, Hedebygdens, Ytterhogdal/Överhogdals/Ängersjö och Svegsbygdens församlingar slås ihop och går under en kyrkoherde i stället för fyra.

– Om alla tjänster är tillsatta så får folk mer prästtid tillgängliga för att möta andra människor, säger Kjell Thuvall som för närvarande är vikarierande kyrkoherde.

Men i dagsläget är inte alla tjänster tillsatta. Det ska finnas åtta präster i Härjedalen, när Kjell Thuvall slutar finns det bara tre. Bristen på präster i glesbygden har varit ett problem länge.

– Det är brist. Det beror främst på att det prästvigs för få och att för få vill bli präster. Vi upprätthåller dop, vigslar, begravningar och gudstjänster. Men prästerna hinner inte bygga en församling, de kan inte uprätthålla kontakten eller hinner inte göra hembesök som de vill, säger Kjell Thuvall.

Konsekvensen är att prästerna endast hinner göra det mest nödvändiga. Svegsbygdens församling la ut en tjänst på annons i höstas - men inte en enda sökte tjänsten. Just nu täcks vakanserna upp med vikarier och pensionerade präster. En präst från Växsjö kommer börja jobba tre veckor i stöten, tre veckor jobb för att sedan vara ledig tre veckor. Men att täcka upp med vikarier är inte hållbart menar Kjell Thuvall.

– Det är ett stort problem inte bara för Härjedalen utan glesbygd och landsbygd i stort, säger han.

För att locka till Härjedalen använder de sig av personliga kontakter i inomkyrkliga nätverk.

– Samtidigt försöker vi annonsera och på något sätt nå så många som möjligt, säger han.

När Kjell Thuvall slutar sista januari börjar en ny kyrkoherde. Två personer har sökt tjänsten.

Fakta Härjedalens pastorat:

* Omorganiseringen till pastorat i Härjedalen skedde den första januari.

* En kyrkoherde ansvarar för hela Härjedalen i stället för fyra som tidigare.

* Ett kyrkoråd och kyrkofullmäktige för hela pastoratet, tidigare fanns det i varje församling.

* Församlingsråd inrättas som har hand om det praktiska för varje församling.

Annons