Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistnäringen vill ha pengar till ny utredning om Hedlanda - hoppas på regionen

Destinationsbolagen i Funäsdalen och Vemdalen hoppas nu på stöd från Region Jämtland/Härjedalen till en ny utredning om en flygplats på Hedlanda. – Vi vill ha ett bra och komplett underlag för beslut om Hedlandas framtid, säger Marcus Ståhl, turistchef i Vemdalen.

Annons

Ett sovjetiskt Antonovplan går in för landning på Hedlanda under flygdagen sommaren 2014. Förhoppningen hos turistnäringen är att större plan med fler passagerare ska kunna landa där i framtiden.

"Vi önskar utreda vad en upprustning och utbyggnad av Hedlanda flygfält skulle kunna innebära för näringslivs- och samhällsutvecklingen i Härjedalen med omnejd".

Så skriver Jonas Kojan, vd för Destination Funäsfjällen och Marcus Ståhl, vd för Destination Vemdalen, i ett gemensamt PM till regionala utvecklingsnämndens arbetsutskott.

Diskussionen kring Hedlandas vara eller icke var som flygplats i Härjedalen har pågått i flera år. 2014 presenterade turistnäringen en utredning, gjord av en konsultfirma, som bland annat visade på en kraftig ökning av antalat flygpassagerare till kommunen om flygplatsen flyttade från Sveg till Hedlanda.

Investeringen i en ny flygplats beräknades vara återbetald på knappt 15 år.

Den utredningen kostade en halv miljon kronor och finansierades av näringslivet i Hede, Vemdalen och Funäsdalen samt länsstyrelsen. En oenig kommunstyrelsen valde att inte delta i utredningen.

– Vi vill inte lägga pengar (50 000 kronor) på en sådan utredning, förklarade dåvarande kommunalrådet Gunilla Zetterström-Bäcke (S) med motiveringen att en flytt av flygplatsen är orealistisk för kommunen att mäkta med ekonomiskt.

Nu vill alltså turistnäringen i Vemdalen och Funäsfjällen ha en ny utredning.

– Den som finns behöver kompletteras, för att få fram ett mer övergripande och komplett underlag. Det behövs för att kunna fatta rätt beslut om Hedlandas framtid, säger Marcus Ståhl, vd för destinationsbolaget i Vemdalen.

Men från er sida är ni väl rätt klara över att ni vill ha en flygplats på Hedlanda?

– Vi tror ju att en flygplats skulle gynna näringslivet men det får inte bara handla om tyckande. Man måste ha respekt för att det är ett stort projekt som måste genomföras på näringsmässiga grunder. Man måste utreda hur en flygplats där skulle kunna gynna kommunen, regionen i stort, destinationerna och öka inresandet, säger Marcus Ståhl.

Kostnaden för en utredning beräknas till 300000 kronor och destinationsbolagen hoppas att Region Jämtland/Härjedalen kan stå för hälften av finansieringen.

"... den resterande delen ämnar det lokala näringslivet att finansiera", enlig PM:et som behandlats av arbetsutskottet.

– Vi har fått informationen. Nu är det upp till destinationerna att gå vidare och göra en formell ansökan om stöd hos regionen, om de vill det, säger Martina Lundholm på chef för området näringsliv och företagande inom Region Jämtland/Härjedalen.

– Vi förbereder en ansökan. Den här diskussionen är ett led i det, att lyssna med alla intressenter, säger Marcus Ståhl som tillsammans med Jonas Kojan skriver, att de hoppas att frågan ska lyftas "en gång för alla".

Marcus Ståhl, vd för Destination Vemdalen.

Läs mer: Besöksnäringen enade om Hedlanda

Läs mer: Kräver en gemensam utredning om Hedlanda

Läs mer: Ett lyft att flytta flyget till Hedlanda?

Annons