Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga piloter intog Hedlanda

I helgen har Hedlanda varit arena för elva unga piloter som kommit från när och fjärran med målet att bli piloter. Utöver att flyga flygplan som Piper och Cessna har de även haft teorigenomgångar och den 22-24 juli är det dags igen.

Annons

– Piloterna kommer från så olika platser som Norrköping, Stockholm, Östersund, Storlien, Hackås och Vemdalen och de är 14-19 gamla, berättar Ragnar Dillner som är ordförande för Hedlanda flygförening och arrangör till flyglägret.

Läs mer: Ingen flygdag på Hedlanda i sommar

Ragnar Dillner framför ett Cessnaplan som han själv gillar bäst

Det är sex tjejer och fem killar som flyger på Hedlanda men innan de får flyga börjar varje dag med en teorigenomgång.

– Det är mycket att lära sig kompassen och vilka grader man ska ta vid olika svängar för att få rätt riktning. Sedan naturligtvis om bensinförbrukning, höjder, hur man gör vid moln och om planen som sådana. Det är rätt stor skillnad på olika plan, även våra två modeller som båda är 4-sitsiga plan men Cessnan har vingarna högre upp och det ger bättre sikt än Pipern speciellt vid landningen, förklarar Ragnar.

Piloten går igenom planet med sina elever innan de kan lyfta

Leah Dahl och Stina Andersson har kommit till lägret. För Leah är det här något hon velat syssla med sedan tvåårsåldern.

– Det är så kul med flygning, jag har flygit mycket och velat bli pilot sedan jag var två, säger Leah som kommit till Hedelanda från Storlien.

Piper- och Cessnaplan på start- och landningsbanan på Hedlanda

– Jag har bara flygit här men det är andra året jag är här. Det var morfar som ville att jag skulle göra det och min kusin är också med, berättar Stina som åkt från Norrköping.

Själva arrangemanget är en del i det så kallade Young Pilots där ungdomar har flygträffar som detta över hela landet med målet att få in folk inom flyget. Fokus ligger på att göra piloter av ungdomarna men även att få in dem i andra flygrelaterade yrken. Programet är en del i frivilliga flygkåren och arrangeras med stöd av Flygvapnet. Den 22-24 juli har Ragnar bjudit in samtliga 13 distrikt att komma till Hedlanda.

– Det finns 600 medlemmar men vi får se hur många det verkligen blir. Kommer 100 är vi mer än nöjda, säger Ragnar.

Piperplanet är på väg ner för landning med en ung pilot bakom spakarna

Cessnaplanet är på väg ned för landning, även det med en ung pilot

Annons