Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägarna i Hede blev åar - nu har vattnet legat kvar i tre dagar

/
  • Stänk upp mot husen på sidan av vägen.
  • Å eller väg? Riksväg 84 vid infarten till Hede söderifrån.
  • En plastkrokodil är det enda som liknar en varningsskylt längs vägsträckan, åtminstone såg det ut så på tisdagsförmiddagen.
  • När bilarna kör förbi stänker smutsvattnet långt upp på väggen på det här huset som också har källare. Hur den ser ut är oklart.
  • Peab på plats för att tina upp vägbrunnar

Hede har drabbats av översvämning. I spåren av tövädret har flera vägsträckor förvandlats till något som mer liknar åar, och på tisdagsförmiddagen låg vattnet kvar.
– Visst har det varit vatten förut, men jag har aldrig varit med om det ligger kvar så länge, säger Hans Persson som har huset alldeles bredvid riksväg 84.

Annons

Redan i lördags började det komma mycket vatten på vägarna och i dag är flera sträckor av riksväg 84 i Hede rena rama åsträckorna, samt en vägsträcka inne i byn, vid kyrkan. Utanför Hans Perssons hus, vid södra infarten till byn, strax bortanför Preem-macken, ligger vattnet decimeterdjupt. Och på tisdagsförmiddagen hade inte Peab, som sköter väghållningen på uppdrag av Trafikverket, lyckats få bort vattnet. Det fanns inte heller några varningsskyltar uppsatta.

– De (en underentreprenör åt Peab) var här i går och såg att vattnet hade börjat rinna in på min tomt. Då grävde de bort lite snö. Nu rinner vattnet över min tomt och ner i en bäck. Men de lyckades inte tina fram de två dagvattenbrunnarna. Och vid fyratiden på eftermiddagen packade de ihop och försvann, berättar Hans Persson som själv jobbade med vinterväghållning åt dåvarande Vägverket i 17 år, innan vägunderhållet las ut på entreprenad.

Han har aldrig varit med om att det varit så mycket vatten på vägen, som legat kvar så länge. På tisdagsförmiddagen fanns det inte heller några varningsskyltar och många bilister och långtradare kom alltför fort genom vattnet.

– Det är värst för grannen på andra sidan vägen. Där stänker vattnet rakt upp på ytterväggen när de kör förbi. Och det kan lätt hända en olycka, om det kommer en långtradare som kör lite för fort och behöver tvärnita när de ser vattnet. Då är det lätt att släpet viker ut, säger Hans Persson.

Strax efter lunch på tisdagen kom Peab för att tina upp de igenisade brunnarna på riksväg 84 vid Hedes södra infart. När TH kontaktar Peab hänvisas vi till Trafikverket och projektledaren för väghållningen i Härjedalen, Evert Boeye.

– Jag har precis pratat med vår underentreprenör och de är på plats nu. De satt att de har två brunnar kvar att tina upp och sedan ska det lösa sig. Det ska utföras i dag (tisdag). Vår förhoppning är att det ska rinna bort. Sedan ska vi hålla det under bevakning och det kan vara så att vi måste tillbaka i morgon och tina upp, säger han.

Det började töa redan i lördags och det har legat vatten på vägarna sedan i söndags. Vad tänker du om det?

– Vi har extremt väder igen vill jag påstå. Plusgrader både dag och natt och det är fruset i marken. Och brunnarna fryser på och fryser på igen. Då kan inte vattnet rinna bort.

Men hade ni kunnat se till att vara där tidigare och se till att tina brunnarna?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag har inte fått någon information om vattnet förrän i dag.

Det var folk där i går och jobbade, men de åkte hem vid fyra, och då var jobbet inte klart?

– Det är inget jag hört eller kan bekräfta men det låter konstigt att de lämnade innan jobbet var slutfört. Det är inget vi ska göra.

Kan du förstå att folk är upprörda när de haft vatten på vägarna i flera dagar?

– Självklart kan jag förstå det. Vi försöker alltid lösa problemen så fort det går, säger Evert Boeye.

I avtalet med Peab finns det en tidsgräns för hur snabbt entreprenören ska lösa vattenproblem. Den är på tio dagar - vilket innebär att vattnet kan ligga kvar på vägen i Hede i 6-7 dagar till, utan att det är ett brott mot kontraktet.

– Men det är ingenting vi eftersträvar. Vi vill inte ha vatten på vägen. Det förstör beläggningen och det är inte trevligt för de som bor där.

Varför finns det inga varningsskyltar?

– Det kan vi sätta upp om det är riktigt trafikfarligt. Jag vet inte hur Peab bedömde det här men det är kanske något vi måste titta på, om en sådan skylt skulle ha satts upp, säger Evert Boeye på Trafikverket.

Annons