Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yngre elever i Hede kan bussas till Vemdalen och Hede kan bli skola för mellan- och högstadiet

/
  • – Det är viktigt att ta in alla perspektiv och titta på olika alternativ. Det vi gör nu ska hålla i tio, tjugo år framåt. Kvaliteten för eleverna och hur de pedagogiska resurserna ska komma eleverna till gagn är det viktigaste, säger Helena Larsson (V), ordförande i nämnden för Bildning, fritid och kultur.

Ska hedeeleverna åka till Vemdalen eller vemdalseleverna till Hede. Den frågan utreds av rektorn Agneta Ljungsparr. Att lägga ner skolan i Vemdalen är inte ett alternativ hävdar både rektorn och ansvarig politiker.

Annons

Sonfjällsskolan i Hede är sliten, behöver repareras och har för få elever. Vemdalens skola har för få klassrum och det saknas personalutrymmen. I Vemdalen är det få elever i de lägre klasserna och det är ännu förre barn som börjar i skolan de närmaste åren.

– Vi gör en bred utredning och tittar på olika scenarier. Vi ser över hur det påverkar elevernas skoldag, skolskjutsar, lärarresurserna, vad som behöver byggs om och vad de olika alternativen kostar, säger Agneta Ljungsparr, som har ekonomen Fredrik Jonasson, Härjedalens kommun, till hjälp i utredningen.

Hon understryker att det inte finns något beslut än och att det är en förutsättningslös utredning.

Detsamma säger Helena Larsson (V) som är ordförande i nämnden för Bildning, fritid och kultur.

– Vi pratar inte om att lägga ner någon skola. Vi behöver se över resurserna för att få den bästa lösningen för eleverna.

En variant som utreds är att Vemdalens skola har årskurserna F-3 och Hede 4-9 från hösten 2016. Det vill säga alla yngre barn, från både Hede och Vemdalen, går i Vemdalens skola och alla barn från mellanstadiet och uppåt går i Sonfjällsskolan i Hede.

– Med den lösningen får vi bra lokaler och god lärarkompetens i Vemdalen för de lägre klasserna och större, hela klasser, med bra pedagogiska förutsättningar i Hede för de äldre eleverna, säger Helena Larsson.

Den 8 februari träffar representanter från Härjedalens kommun föräldrar och lärare för att höra vad de tycker om de olika förslagen kring skolorna i Hede och Vemdalen.

Annons