Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helkväll på Folkets hus utan publik

/
  • Svegsbandet Coerced spelade sent på lördagsnatten. Sångaren Lars-Johan Wagenius sjunger en gammal DIO-dänga, Per Halvarsson lirar bas och på Linus Züchner trummor. Marcus Elfström är bandets gitarrist.
  • Sanna Hammarberg från Lillhärdal har en äkta countrystämma.
  • Från finska Österbotten kom bland annat banden Diverce och Lucy goes to sleep. Längst till höger projektledaren på Tobias Udd.
  • Micke Lövskog från Lillhärdal sjunger
  • Hårdrockarna Marcus Elfström, Linus Züchner och Per Halvarsson från Sveg, tre av fyra i bandet Coersed (påtvingad).

En helkväll med musik, alltifrån skön countrysång till stänkande heavy metal, av unga musiker från Sverige och Finland. Det bjöds på Folkets Hus i Sveg i lördags kväll. Men få verkar ha vetat om det för publiken hittade inte dit.

Annons

Första band ut är Musikverkstaden, ett hopplocka av unga musikanter från Lillhärdal (och en från Hede). Sanna Hammarberg sjunger "That´s Alright Mama" med en countrystämma som inte går av för hackor. När TH tittar förbi senare på kvällen är det Svegsbandet "Coerced" som spelar heavy metal så att väggarna på Folkets hus nästan viker sig.

Kvällens spelningar är en avslutning på en dag fylld av workshops för unga musiker från Sverige och Finland. De deltar i Bandcamp, ett samarbete mellan Leaderprojekten Södra Fjällen och Aktion Österbotten och finansieras med EU-medel.

– Det handlar om att unga musiker ska få verktyg de kan använda i sitt framtida musicerande, säger Tobias Udd, som är projektledare för Bandcamp i Finland.

Under lördagens hölls bland annat utbildning i bas- och gitarrspel och i marknadsföring.

– Det har varit jättebra att få prata med musiker som varit med i branschen ett tag. Vi har ställt mycket frågor om marknadsföring och sponsorer och så, säger Linus Züchner från Sveg, trummis i Coerced.

I maj åker band från Sverige till Österbotten och spelar på en stor rockfestival och i augusti är tanken att det ska bli en folkparkspelning antingen i Sveg eller i Hede. Förhoppningsvis för en större publik. Folkets hus gapade i det närmaste tomt under kvällen

– Det krockade med ett arrangemang på Trapper i Lofsdalen. Men projektets mål är inte primärt många besökare. Det är viktigare att banden ska få träffa varandra och knyta kontakter. Men visst är det roligare när det kommer folk, säger Stefan Ericsson, projektledare i Sverige för Bandcamp.

Annons