Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemmaseger i Folksam Cup

/
  • J/H tog totalsegern i Folksam Cup. Senast distriktet mäktade med den prestationen var 2008.
  • Ossian Rosenberg kraschade i tekniksprinten men tog revansch senare under helgen.
  • Emma Jönsson var snabb i tekniksprinten men ett tidsödande fall gjorde att hon tappade en placering bland de allra främsta.
  • Maria Novak gjorde många fina lopp under helgen. Här slinker hon igenom teknikbanan i fin stil vilket gav henne en femteplats.
  • Dalarna, här med Malte Stefansson, kämpade in i det sista men fick ge sig i distriktskampen under den avslutande långa stafetten.
  • Jesper Persson var stark och bidrog med många poäng på hemmabanorna i Sveg
  • Övriga distrikt fick lägga sig platt för J/H.

Jämtland/Härjedalen tog en härlig hemmaseger i Folksam Cup. Efter stor dramatik avgjorde J/H på den avslutande stafetten.

Annons

Två lag drog ifrån i toppen redan under den första dagens tekniksprint. Då var det Dalarna som tog kommandot, om än knappt. Hemmalaget tog bland annat fyra pallplatser, i D15 blev Tilde Bångman tvåa, samma placering tog Hanna Näslund i D16 och i H16 vann Erik Engelin och Jesper Persson blev trea.

När det sedan blev vanlig skidåkning med först en klassisk prolog och därefter en jaktstart i fristil tog J/H tillbaka poängtappet efter många fina insatser i spåren. Återigen blev det flera topplaceringar med Tilde Bångman som tvåa och Elin Andersson som fyra i D15. Snäppet värre var H16-grabbarna som hade Ossian Rosenberg i topp före Jesper Persson. Erik Engelin tog fjärdeplatsen i klassen och därmed var J/H i kapp.

I sprintstafetten vann Elin Andersson tillsammans med Erik Engelin efter en hård kamp med Dalarna, men Dalarnas andralag var för dagen vassare än J/Hs andralag och det blev så precis att distrikten låg på samma poäng även inför den avslutande långa stafetten. Då lutade totalsegern mot J/H som på sina långa slutsträckor hade ettan och tvåan i jaktstarten för H16. Dalarna satsade ganska hårt på korta stafetten och de tappade två starka åkare på grund av sjukdom så blev J/H ganska klara favoriter. Inför sista växlingen ledde även J/Hs lag med Ossian Rosenberg på slutsträckan och när Jesper Persson förde andralaget från niondeplats och förbi Dalarnas förstalag så jublades det friskt bland länsungdomar, ledare och vallare. J/H hade återigen vunnit Folksam Cup, senast hände det 2008 så segern var efterlängtad.

– De här årgångarna vann även Ica Cup i Ulricehamn för två år sedan. Det är en fantastisk grupp som har gjort en imponerande insats, berömde Patrik Albertsson från J/Hs ledarstab.

Arrangörerna Svegs IK har fått mycket beröm under helgen och är erbjudna ytterligare två år som Folksamort. Röster har även höjts för att permanenta tävlingarna i Sveg.

Annons