Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heta skiddueller i strålande sol

/
  • Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson i semifinalen som Stina vann.
  • Emma Thalin hade sextonde bästa tid, vilket skulle ha räckt för åttondelsfinal. Men Sara Nordstrand på exakt samma tid gick vidare på lägre rankningpoäng. Surt, tyckte Emma.
  • Segraren Ludvig Jensen slog ut Petter Northug i semifinal.
  • OS-bronsmedaljörerna i teamspring, Ida och Stina, på plats i Ramundberget. Stina vann finalen mot Jonna Sundling från IFK Umeå
  • Josefin Dahlsten från Hede gjorde en fin insats i prologen.
  • Andre Larsson från Svegs IK var en av Härjedalsåkarna som körde prologen.
  • Tävlingsledare Magnus Myhr bakom sina solglasögon. De behövdes verkligen när solen låg på som värst. Speaker Peder Persson intervjuar.

Inledningen av Fjälltopphelgen, fredagens Supersprint, bjöd på strålande sol och heta skiddueller.

Tävlingens "mamma", Ida Ingemarsdotter, åkte dock ut i semin. Men var nöjd ändå.

Annons

– Det är en rolig tävlingsform, där juniorer och seniorer kan mötas och mäta sig mot varandra. Oftast är man lite snabbare när man är yngre, säger Ida Ingemarsdotter, Åsarna.

Själv åkte hon ut i semifinalen mot landslagskamraten Stina Nilsson, IFK Mora. Tillsammans tog de OS-brons i teamsprint i ryska Sochi i vintras.

– OS var helt fantasiskt, säger Ida Ingemarsdotter som även tog OS-guld i damstafetten.

– Men under världscupen har det varit lite småstrul. Där hade jag hoppats på mer. Nu gäller det att ladda om inför nästa säsong med VM på hemmaplan.

Det var Ida Ingemarsdotter som tillsammans med Ramundberget tog fram supersprinttävlingen över hundra meter. Därav får hon finna sig att bli kallad tävlingens "mamma" flera gånger av speakern Peder Persson.

Tanken var just att få till en rolig tävling där juniorer får chansen att tävla mot senioråkare i världsklass. I år är det andra gången tävlingen körs.

– Det blir en bra sparring att se att man inte är så långt efter som junior.

Men du har inte vunnit än?

– Nej, jag åkte ut i semin förra året också. Men nästa år, då blir det tredje gången gillt.

Tävlingsledaren Magnus Myhr njöt i solskenet.

– Vi har fått lägga om banan i år. De har ju byggt en lift precis där vi körde i fjol. Men det har gått väldigt bra. Här har vi ett fint underlag av konstsnö, säger han.

Supersprintens cirka 130 åkare inledde med en prolog, där loppet kördes på tid. Bästa 32 herrar och 16 damer gick vidare till utslagsheat, som kördes en mot en, där vinnaren gick vidare till nästa finalomgång.

Flera åkare från Härjedalsklubbarna passade på att mäta sina krafter mot åkare som Petter Northug och Ida Ingemarsdotter men ingen tog sig vidare till finalheaten. Närmast var junioren Emma Thalin, Svegs IK, som körde in på delad 16 plats. Men Sara Nordstrand från Hudiksvall, med samma tid, gick vidare på lägre rankingpoäng.

Vann i damklassen gjorde ovan nämna Stina Nisson och i herrklassen segrade Ludvig Jensen, från Norge, världsrekordhållaren på hundra meter skidsprint. Han slog ut Petter Northug i semifinalen.

Fjälltopphelgen fortsätter med fjälltopploppet på lördag över 28 kilometer fristil för både damer och herrar. Men det står Ida Ingemarsdotter över.

– Ja, det här var mitt sista lopp för säsongen. I morgon ska jag bara heja på de andra, säger hon.

Annons