Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp skogens konung – med din nedfallna frukt

Sommarens många dagar av sol och värme kanske har uppskattats av vissa, men långt ifrån alla. Särskilt naturen har lidit, vilket de många skogsbränderna skvallrat om. Även betet för de vilda djuren är sämre än vanligt. Särskilt älgarna är i dålig kondition inför vintern, men vi kan hjälpa till.
– Vi står inför en tuff vinter för älgar och andra vilda djur, men det finns saker vi kan göra för att hjälpa dem, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent, i ett pressmeddelande.

Det Daniel syftar på är bland annat att de lokala rekordskördarna av äpplen kan hjälpa älgarna.

– Våra villaträdgårdar är just nu fulla av frukt, inte minst äpplen, som älgarna älskar. Äpplen innehåller mycket energi och vatten och kan nästan liknas vid energidryck för älgen efter sommarens strapatser, säger Daniel och uppmanar:

– Har du frukt som du inte behöver själv så se till att den kommer ut i skogen. Kan du inte köra ut den själv så ta kontakt med jägare du känner så kan de se till att frukten hamnar på ett lämpligt ställe där djuren hittar den.

Älgarna startar inom kort sin brunstperiod och då använder dem stora mängder energi.

– Älgarna kan behöva lite ”energidryck” för att orka med de närmsta veckorna, avslutar Daniel.

Gör så här:

1. Plocka äpplen.

2. Prata med markägaren och kontrollera att du får lägga ut äpplen.

3. Lägg frukten långt från hårt trafikerade vägar.

4. Lägg inte allt i en stor hög. Sprid ut i mindre högar med tio meters mellanrum. Då få kalvarna också komma fram till frukten.

Alternativt: Ge dina äpplen till någon jägare som kan lägga ut dem.

LÄS OCKSÅ

[+] De fångade älgen med släpet: "Vi hade en jävla tur"

[+] Enorm grupp älgar åt upp Stefans skog: ”Jag blir deprimerad”

[+] Unik älg dök upp vid Sunne Kyrka – Thomas: ”Det är en på tio att kalven blir vit”