Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höns populär hobby för många

/

I Tännäs finns höns på fyra gårdar. En av dem är Marita Olofsson i Johan-Ers som har Hedemorahöns i genbank. På hennes gård spatserar en ensam tupp. Ibland går hela flocken ute.
Då fylls gården av ett tiotal stora hönor och ett trettiotal kycklingar. 

Annons

Den lösa tuppen är ett trevligt inslag och han kommer nyfiket rännande när någon kommer till gården för att se om det vankas mat. Han är utestängd från hönsgården eftersom han inte behandlar hönorna väl. 

– Han skadar dem vid parning så de behöver vila upp sig från honom. Han ska snart flytta, sedan tar jag en ny tupp från den egna flocken. 

När Marita för några år sedan skulle köpa hus var hennes första tanke när hon såg Johan-Ers: 

– Här är det bra att ha höns. 

Hon köpte gården och hönsen flyttade in före henne. Hon ville ha en svensk ursprunglig lantras och valde Hedemorahöns för att de klarar kyla bra. Hon hade bokat höns redan i början av året och satte ihop sin egen flock genom att hämta djur i Dalarna, Jämtland och Hälsingland. Det är tredje sommaren de bor i Johan-Ers. 

– Det är jättekul att ha höns och att få egna ägg. Nu har jag flera kullar kycklingar i olika åldrar och det är krångligt. De ska ha mat ofta, hållas åtskilda och sedan integreras i flocken. Det är ett sjå. Små kycklingar ska ha mat fem gånger per dag. Maritas dunbollar får kokt ägg, sallad, morätter, tomater, havregryn och kornkross. Allt ska vara finhackat eller krossat i matberedare. Emellanåt får hela flocken krossade solrosfrön, majs och köttbullar som godis. De har ständig tillgång till vatten, vete, korn, hönsmat, snäckskal och grus. 

Maritas hönshus är väl isolerat och helkaklat för att underlätta rengöring.

 – Även om hönsen är köldtåliga ska de inte behöva frysa och vattnet får aldrig frysa. De ska ha tillgång till vatten dygnet runt. Hönor dricker mycket. Det är också viktigt att de har tillgång till grus hela tiden, annars blir det stopp i krävan och de blir sjuka. Till hösten står ett hönshus till färdigt hos Marita. Där ska några ståtliga tuppar övervintra. 

– Det är bra att ha reservtuppar och trevligt att ha dem lösa på gården. Jag ska även använda det nya lilla hönshuset till barnkammare när jag får kycklingar igen nästa år. 

Det bästa med att ha höns är ändå äggen, tycker Marita. En Hedemorahöna lägger i genomsnitt 150 ägg per år.

– Har man ätit ägg från egna höns smakar köpäggen inte gott; de smakar inget alls.

Annons