Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp för unika Grundsjörödingen

/
  • Rödingexperterna Per-Arne och Sissel Holt-Seeland kartlade Grundsjörödingens möjligheter i somras.

Det finns rimligt hopp om att kunna rädda Grundsjörödingen på plats i Grundsjön. Det framgår av den preliminära redovisningen från sommarens provfisken.

Annons

Fiskekonsulenten Per-Arne Holt-Seeland summerade sina intryck vid höstmötet med Långå Fiskevårdsområde, som lockade 43 deltagare. Men det behövs fortsatta åtgärder både i Grundsjömagasinet och i Övre Särvsjön.

Det är därifrån som sik invandrat genom kraftverkstunneln till Grundsjön och hotar Grundsjörödingen.

Det är intressenterna i Grundsjöprojektet – Fortum, kommunen, länsstyrelsen och Långå FVOF – som satsat på undersökningsverksamheten i sommar. Syftet är att få fram ett tillräckligt bra och vetenskapligt underlag som grund för ett nytt avtal. Det förra avtalet gick ut för snart ett år sedan och 2014 har varit ett mellanår som ägnats åt omorganisering och arbeten för att hitta långsiktiga lösningar på problemet och hindra siken att konkurrera ut rödingen.

Under 2014 är Långå FVOF ansvarig för projektet med Helge Jonsson som projektledare.

– Vi använder det här året till att samla fakta, underlagsmaterial, göra analyser och planera rimliga åtgärder för framtiden. Räddningsaktionen kostar mycket pengar och det är nödvändigt att hitta de mest kostnadseffektiva åtgärderna som kan garantera att vi får ha kvar Grundsjörödingen på plats i Grundsjön, säger han.

– Vi har tillgång till den främsta expertis som finns på området. Intressenterna i projektet är dessutom väl motiverade att fortsätta vilket är en förutsättning för ett lyckat resultat.

Inom några veckor ska Holt-Seeland lämna sin slutliga rapport och vid årsskiftet ska ett nytt projektavtal finnas framme.

De åtgärder som rekommenderas är fortsatt reduceringsfiske efter sik både i Grundsjön och i Övre Särvsjön. Den metod som används idag med stora ryssjor på båda ställena kan dock komma att ändras. Enligt Per-Arne Holt-Seeland är det lämpligare att använda djupa flytnät i Grundsjön och koncentrera den perioden till en dryg månad med början i slutet av augusti. Han rekommenderar även fortsatt stödplantering av Grundsjöröding. Långå FVOF har nyligen träffat ett nytt avtal med fiskodlingen i Lockne, dit avelsfisken i Kälarne flyttats.

Grundsjörödingen klassas av länsstyrelsen som en unik stam som det är av riksintresse att skydda.

– För Långåfisket är den en särskild attraktion som lockar många sportfiskare, säger Helge Jonsson.