Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas nu på fler brandmän i Härjedalen

/
  • Roger Ohlsson är områdesansvarig för räddningstjänsten i Härjedalen och han hoppas på fler deltidsbrandmän i Härjedalen.

Det är svårt att locka deltidsbrandmän till stationerna i Härjedalen, men med nya villkor ser det ljusare ut.
– Nu hoppas vi att fler nu ska söka sig till stationerna i Härjedalen, säger Roger Ohlsson, räddningstjänsten.

Annons

Det är ansträngt när det kommer till rekryteringen av deltidsbrandmän i Härjedalen. Det finns 105 anställda och 13 vakanta platser. Det är inte så stora problem att täcka upp på stationen i Sveg, där finns det tolv som står i kö för att få jobba. Däremot är det svårt att rekrytera brandmän till de andra stationerna i Härjedalen. Funäsdalen har sex vakanta platser, alltså halva personalstyrkan. Även Ytterhogdal har snålt med deltidsbrandmän.

– Jag tror inte det bara handlar om att det har varit dålig lön, det är många som flyttar ifrån orterna, säger Roger Ohlsson, områdesansvarig för räddningstjänsten i Härjedalen.

Den utdragna konflikten mellan Brandfacket (BRF) och Sveriges kommuner och landsting (SKL) som har pågått sedan den 15 juni, löste sig under tisdagskvällen. Härjedalens stationer har påverkats av konflikten i form av att det har varit svårt att bemanna stationerna, eftersom medlemmarna i BRF inte har fått göra något utanför ordinarie beredskap.

– Vi hoppas att det här gör så att det blir lättare att rekrytera, säger Roger Ohlsson.

Annonser har legat ute länge för att locka och det har hållits öppet hus visningar utan vidare resultat. Nu hoppas Roger Ohlsson på ett bättre samarbete med arbetsgivare och företag, men också att de bättre villkoren ska göra att folk blir mer intresserade.

– Vi är glada att det fungerar så bra med de arbetsgivarna i dag som faktiskt släpper på sina anställda när det är ett larm, och jag hoppas på ett samarbete med fler. Vi kommer också ha fler öppet hus dagar framöver på alla stationer och även informationsdagar. Det är än så länge på planeringsstadiet men vi vill komma i gång innan nyår, säger han och fortsätter:

– De nya förbättrade villkoren tror jag kommer fungera som en morot för brandmännen att jobba mot. Sedan är det en väldigt fin gemenskap på stationerna, säger han.

Annons