Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotdogåkares konst till Fjällmuseet

/
  • Peter Buchar, skidåkaren som blev konstnär, jobbar också med Qigong och argentisk dans. Han har också utvecklat skidåkningen Zen ski som han kommer att hålla kurs i på Ramundberget senare i vår.

Konstnären och skidåkaren Peter Buchar ställer ut sina oljemålningar på Fjällmuseet.
– Jag målar mycket inre bilder från egna naturupplevelser, säger konstnären och skidåkaren.

Annons

Peter Buchars utställning startar på lördag och en svit med 35 av konstnärens oljemålningar kommer att hänga på Fjällmuseet fram till den sista april. Fokus ligger på landskapsmotiv.

Funäsdalen är ingen ny bekantskap för Peter Buchar. Han var en av pionjärerna inom den så kallade hotdog-skidåkningen i Sverige i mitten av 70-talet. Inspirerade av USA kastade ett gäng slalomåkare av sig tävlingsdress och toppluva, lät hår och skägg växa och kastade sig utför backarna i jeans och färgglada kläder.

I stället för att svänga runt pinnar var det puckelpist, balett, höga hopp och tricks som gällde i backarna. Under några år turnerade Peter Buchar som showande skidåkare och då kom han också till västra Härjedalen.

– Vi var i Tänndalen och Funäsdalen och åkte och hade väldigt roligt, berättar han.

Under 80-talet började Peter Buchar måla och under 90-talet upptäckte han oljan som sedan dess varit hans främsta medium.

Tidigare har han ställt ut mest i södra Sverige, i Stockholm och i Spanien där han varit bosatt. Utställningen på Fjällmuseet är Norrlandspremiär för konstnären Buchar.

– Dragningen till fjällen har alltid funnits där, berättar Peter Buchar som bodde flera säsonger i Riksgränsen.

– I alla år har jag målat mycket fjäll. Jag målar mycket från egna inre bilder som kommer från naturupplevelser. Det här är en gammal pojkdröm som jag håller på med. Och det finns mycket konstnärskänsla i Funäsdalen så det ska blir roligt att ställa ut där, säger han.