Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten river upp domen efter dödlig lavinolycka i Hamra

/

Nu har Hovrätten för Nedre Norrland kommit med sin dom efter den omtalade olyckan i Tänndalen 2012 där en person miste livet.

Annons

Den omkomne pistörens arbetsgivare, Hamrafjällets lift AB, som driver skidanläggningen stod åtalad för arbetsmiljöbrott i Östersunds tingsrätt och fälldes där att betala en företagsbot på 1,8 miljoner kronor för att tillräckliga rutiner och säkerhetsåtgärder inte var på plats vid olyckan. Hovrätten gör dock en annan bedömning och friar nu arbetsgivaren.

Enligt hovrätten är det inte ställt bortom allt tvivel att pistörens liv hade gått att rädda även om olyckan och mannens vård efter olyckan hanterats annorlunda. De slår även fast att tidsfaktorn varit viktig och att Hamrafjällets lift AB inte rår över faktorer som till exempel tiden för ambulanshelikopterns utryckning.

Mannen som förlorade livet hade enligt rättläkaren flera allvarliga skador efter lavinolyckan, bland annat skador på en stor blodåder i vänster arm. Rättläkaren konstaterar att det hade funnits större möjligheter att rädda pistörens liv om han snabbare hamnat under behandling och om kroppen inte var så nedkyld – men rättsläkaren har inte kunnat göra någon prognos över om pistörens liv hade gått att rädda trots bättre omständigheter. Det leder hovrätten till att dra slutsatsen att "det saknas tillräckligt stöd för att konstatera att det är i hög grad sannolikt att pistörens död skulle ha förhindrats utan de brister som tidigare redovisats".

Läs även: Nu prövar hovrätten den dödliga lavinolyckan i Hamra

Läs även: Hög företagsbot efter lavinolycka

Läs även: Säkerhetsfrågor i fokus efter dödlig lavinolycka

Annons