Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klenodtjuven överklagade domen till hovrätten – nu har nya domen kommit

Klenodtjuven dömdes till fem års fängelse av Norrköpings tingsrätt i höstas för omfattande stölder av kulturföremål i bland annat Forsa, Hassela, Färila och Ytterhogdal. Domen överklagades av José Artega Hernández.

Annons

I höstas dömdes klenodtjuven till fängelse av Norrköpings tingsrätt. Kort efter att domen meddelats överklagade han via sin advokat till Göra hovrätt för att få en ny rättegång.

Läs mer: Klenodtjuv överklagar fängelsedom: "Bevisen har manipulerats"

Mannen ville frias helt eller åtminstone slippa fängelsestraff. Han anser att han är oskyldigt dömd och att det inte finns några konkreta bevis mot honom.

I dag har Göta hovrätt meddelat att domen fastställs och att mannen ska avtjäna ett femårigt fängelsestraff.

Läs mer: Här är alla åtalspunkterna mot mannen

Mannen har tidigare dömts för liknande stölder. År 2006 dömdes José Arteaga Hernández till sex års fängelse efter att ha plundrat flera norrländska kyrkor på värdefulla föremål.

De drabbade i vårt område, som den senaste domen omfattar, är Ersk-Matsgården, Hassela, Nordanstigs kommun, Forsa forngård, Hudiksvalls kommun, Ytterhogdals hembygdsförening, Härjedalens kommun, samt Färila hembygdsförening, Ljusdals kommun. Inbrotten inträffade mellan åren 2011-2013.

Se tv-inslaget om de återlämnade föremålen

Bland bevisningen finns digitala spår som pekar mot honom. Hans bankkort registrerades på Preem i Färila i september 2011. Han hyrde också boende i Ljusdals kommun samma höst.

En undersökning av hans GPS visar att den loggats in i Forsa, Hassela, Ytterhogdal och Färila. I hans dator fanns också sökningar på vissa av de hembygdsgårdar som drabbats av inbrott.

Läs mer: Redan 2011 pekade polisen på ett samband mellan stölderna från Ersk-Matsgården och Forsa forngård.

Under rättegången nekade han till brott och anklagade polisen för att ha förvanskat bevisen mot honom. Han hävdade att en annan person är gärningsmannen och att den personen även lånat hans GPS.

José Arteaga Hernández är spansk medborgare men bodde tidigare i Sverige. Han fälls även för brott mot utlänningslagen för att ha återvänt till Sverige flera gånger trots att han är utvisad på livstid.

Läs mer: Så rapporterade spanska medier om kyrktjuven

Premiumläsning: Kyrktjuven länsade Hälsingland på kulturskatter