Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hudiksvallsåkaren högaktuell för världscup efter ett av karriärens bästa lopp

I fjol blev hon uttagen, men blev sjuk och tvingades stanna hemma. Nu har Evelina Settlin bäddat för ny chans att åka VC-premiären i Kuusamo efter starka lopp i Bruksvallarna.

Hudiksvallsåkaren var nia på fredagens klassiska lopp över fem kilometer. Då inledde hon starkt och låg femma i början av loppet, men blev passerad på slutet.

Vid lördagens fristilslopp över tio kilometer däremot höll hon placeringen ända till mål. Evelina Settlin blev femma, 1.15 efter suveräna Charlotte Kalla, men endast elva sekunder från trean Ida Ingemarsdotter.

– Jag gick ut ganska hårt och sedan tyckte jag att jag orkade hålla rätt bra loppet igenom, säger Evelina Settlin.

Var det ett av dina bättre lopp i karriären?

– Ja, det är svårt att säga, jag gjorde ett liknande lopp här förra året. Då var jag fyra och lika i tid mot Kalla ungefär, så det är väl i paritet med det, säger Evelina Settlin.

Hon verkar trivas bra med Bruksvallarna i västra Härjedalen och även med premiärlopp.

– Jag brukar vara ganska pigg från start på säsongen. Sedan gillar jag när det är så fint och riktig vinter som det är här nu. Jag trivs i den här miljön, säger Evelina Settlin.

Förutsättningarna inför årets säsong har varit utmärkta.

– Det har funkat bra att träna och så på försäsongen. Jag har varit rätt så seg överlag, men det är väl för att jag har kunnat träna så mycket. Så det är skönt nu att släppa upp lite, säger Evelina Settlin.

Nästa vecka väntar ny premiär då världscupen startar i finska Kuusamo. Svenska laget med nio åkare på dam- respektive herrsidan presenteras på måndag och söndagens sprint ska köras först, men Evelina Settlin bör ha stor chans att komma med efter nionde- och femte plats hittils i Bruksvallarna.

– Man har ingen aning när man står utanför A-laget, men jag hoppas på det, säger Evelina Settlin, som förstås inte vill ta ut något i förskott.

Men målet för säsongen är att komma ut på världscupen och ta nya poäng.

– Jag hoppas kunna ta poäng även på distans i år, säger Evelina Settlin, som tog VC-poäng i klassisk sprint som 24:a i Otepää i fjol.

I Kuusamo väntar en minitour med en sprint och två distanslopp med avslutande jaktstart. Någon som också bör passa allsidiga Settlin.

– Jag satsar på allt, både sprint och distans. När det gäller stilar så föredrar jag skejt, men det brukar vara lite från dag till dag vad som går bäst.