Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida Arnesson är Härjedalens lucia 2014

/
  • En stolt mormor Anita Hansen vill gärna fotografera barnbarnet, Härjedalens lucia 2014.
  • Mamma Jeanette Hansen och Gun-Lis Bergman fick vänta på sin tårttur.
  • Gun-Lis Bergman, luciageneral, Ida Arnesson, lucia och Gunilla Hedin som håller i årets skönsång.
  • Blommor, tårta och luciakrona, allt som sig bör för Härjedalens lucia 2014, Ida Arnesson.
  • Tänd ett ljus.

Årets lucia i Härjedalen heter Ida Arnesson och kommer från Hedeviken. Hon går första året på gymnasiet i Falun men tog ledigt i veckan när hon fick beskedet.
– Det känns jättekul, säger Ida Arnesson.

Annons

Beskedet fick hon via sms på måndagseftermiddagen. Då befann hon sig ute på stan i Falun och tordes själv först inte kolla vad som stod. Hon gav telefonen till sina två kamrater som också var med.

– De skrek rakt ut, "Ida blev lucia!", berättar Ida Arnesson, när TH besöker henne i hemmet i Hedeviken på tisdagskvällen och gratulerar med tårta och blomma.

Ida Arnesson studerar till hår och make-up stylist i Falun där hon går första året på gymnasiet. Att hon är hemma i Hedeviken på tisdagskvällen är delvis mamma Jeanette Hanséns förtjänst. Det var hon som nominerade dottern som luciakandidat och det var hon som ville ha hem dottern.

– Har jag varit med från början vill jag gärna vara med nu också, säger Jeanette.

För Ida Arnessons del var det ingen tvekan, hon ville vara med som luciakandidat.

– Jag tycker om att sjunga och tycker också det är mysigt med lucia, säger Ida som tidigare tagit privatlektioner i sång.

Förutom Ida och Jeanette finns också Idas mormor Anita Hansén och styvpappa Kalle Larsson med i Hedeviken under gratulationerna. Samt naturligtvis Gunilla Hedin som ansvarat för sången i år och "luciageneral" Gun-Lis Bergman som tagit hand om luciakandidaterna under de senaste helgernas turné genom Härjedalen.

– Det roligaste har varit att besöka äldreboenden och de äldre där. Det blir så glada när vi kommer, säger Ida Arnesson.

Nu väntar själva luciahelgen med fler besök, bland annat på Svegsmon, Krokströmmen och Ytterhogdal. (Se program i annons) Och så själva kröningen förstås på fredag kväll i Svegs kyrka. Lite nervöst är det allt.

– Jag satt på bussen hem och övade en timme på dikten. Det är den jag är mest nervös för, säger Ida Arnesson.