Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Info efter Krisledningsnämndens möte från brandstationen i Sveg

 
Skogsbränderna i Jämtland och Härjedalen sommaren 2018
Visa alla artiklar

Evakueringen av Olingdal, Olingsjövallen och runt Härjeåsjön pågår. Polisen sköter evakueringen, där uppsamlingsplatsen är Svegs flygplats.

TV: Kommunstyrelsens ordförande om läget med bränderna.

Enligt info efter mötet från kommunen har alla som bor i området eller befann sig i området har fått SMS, även till fasta telefoner. Branden är 3000 hektar stor och har spridit sig från Fågelsjö, Lillåsen mot Olingdal i nordvästlig riktning.

Enligt information försöker räddningstjänsten vattna vägen från Härjeåbron till Olingsjövallen så att branden stoppas därigenom.

5-10 enheter är på väg dit, allt från bönder till flygplatsbrandbilen.Försök pågår att skaffa vattenresurser från alla håll och kanter.

Evakueringen av Olingdal, Olingsjövallen och runt Härjeåsjön pågår. De som evakueras får tak över huvudet och enklare förplägnad på Svegs flygplats.

Endast P4 fungerar i området sedan Brickan stängts av eftersom den ligger i brandområdet.

Under kvällen kommer vägen från Härjeåbron till Olingsjövallen att vattnas av ett stort antal tankbilar för att försöka stoppa branden där. Allt från flygplatsens tankbil till böndernas gödselaggregat används för att vattna vägen. Branden omfattar 3 000 hektar.

- Vi har fått en fantastisk respons från folk i och utanför Härjedalen. Privatpersoner, företagare, föreningar ställer upp med med olika resurser, säger Anders Häggkvist, kommunalråd.

En evakuering av Lillhärdal planeras.

- Det är ovisst om vi behöver evakuera Lillhärdal under onsdagen men vi förbereders oss för värsta scenariot. Vi behöver hjälp från luften för att stoppa branden. I värsta fall kan vi behöva evakuera Lillhärdal, det beror på brandförloppet, säger Anders Häggkvist.