Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga särskilda åtgärder mot corona i Härjedalen – följer myndigheternas rekommendation: ”Är man sjuk stannar man hemma”

Undvik besök på äldreboenden om du är eller har varit sjuk, ta kontakt med skolsjukvård om du har symptom efter en resa, tvätta händerna noga och stanna hemma om du känner dig sjuk. Så kan Härjedalens kommuns råd i korthet sammanfattas, när det gäller coronaviruset.

– Vi följer de råd och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger. Det kan ju ändras snabbt men nu ser det ut så här. Är man frisk går man i skola eller till jobbet som vanligt, är man sjuk stannar man hemma, säger Magnus Jönsson, kommunens säkerhetssamordnare i Härjedalen.

Under tisdagen bekräftades ett fall av corona i region Jämtland/Härjedalen. Det är en vuxen man som varit i Italien. Var i regionen som smittan upptäckts har inte ansvariga inom sjukvården berättat, och Magnus Jönsson har inte heller fått någon information om det.

LÄS MER: Regeringen slopar karensdagen - senaste nytt om coronaviruset här

– Nej, vi har inte fått någon information om var den smittade finns. Men vi har en pågående samverkan med de andra kommunerna i länet, med regionen och med länsstyrelsen, för att hålla oss uppdaterade om vad som händer.

De råd som ges på kommunens hemsida handlar i korthet om normala hygienrutiner som att tvätta händerna ofta, att inte besöka äldreboenden om man känner sig sjuk och att elever som kommer tillbaka efter att ha varit utomlands i något av de drabbade länderna ska kontakta skolans rektor och vara extra uppmärksamma på symptom.

Några skolor på andra håll i landet har stängt och vissa organisationer, företag och myndigheter har satt personal, som varit utomlands, i karantän för att minska riskerna för smittspridning. I Härjedalen håller skolor och kommunens andra arbetsplatser öppet som vanligt.

– Vi har ju ingen egen kompetens på det här området utan lutar oss mot expertmyndigheter som finns och som har uppdraget. Sedan är vi beredda på att vidta åtgärder och ändra våra rutiner om det skulle behövas. Men det som gäller nu är att är man frisk så är man frisk och är man sjuk så stannar man hemma och begränsar sina sociala kontakter, i enlighet med råden från Folkhälsomyndigheten. Alla har ett ansvar för sin egen hälsa och för andras, säger Magnus Jönsson.

Folkhälsomyndighetens webbplats kan du läsa mer om coronaviruset. Vill du ha kontakt med sjukvården för mer information så ring 1177. Folkhälsomyndigheten har också ett nummer för mer allmänna frågor om corona som är bemannat dygnet runt, 113 13.