Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen utredning om utmarksbete

/
  • Fjällko på Skansen. I Härjedalen var den betydligt vanligare förr i tiden.

Olle Larssons (HP) motion om att utreda den ekonomiska betydelsen av utmarksbete i Härjedalen fick inget stöd av kommunfullmäktige. Men bifall blev det från Vox Humanas Pelle Persson, som sitter i förhandlingar med bland annat S om ett majoritetsstyre av kommunen.

Annons

– Inför valet var det många som pratade om lokalt producerad mat, sa Olle Larsson från Härjedalspartiet, om sitt förslag att genomföra en inventering av vilka betesresurser som finns i kommunen. Syftet, enligt motionen, vore att samla in kunskap om mark- och djurhushållning och sätta Härjedalen på kartan som livsmedelsproducent.

– Nu är det upp till bevis. Ni som säger nej vill inte värna jordbruket i Härjedalen, sa den politiske vilden, som först nästa fullmäktige tar plats för sitt eget parti.

Ingen av ledamöterna på onsdagens sista fullmäktige för mandatperioden nappade dock på utmaningen till debatt. I stället fick Larsson stöd från Vox Humans Pelle Persson, som yrkade bifall till motionen. Samma Pelle Persson som sitter i förhandlingar om ett majoritetsstyre under kommande mandatperiod, med bland annat Socialdemokraterna.

– Jag håller med Olle Larsson, sa han.

Förslaget till fullmäktige var att avslå motionen med motiveringen att länsstyrelsen driver och deltar i flera projekt som handlar om bete på så kallade utmarker, bland annat Fäbodriket. Projekt som kommunen kan följa och samarbeta i. Det förslaget antogs med majoritet, efter votering där även Moderaterna gav sitt stöd till Olle Larsson motion. En motion som för övrigt beretts av kommunen i nästan tre år.

Annons