Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen vindkraft vid Florkölen

Kommunen säger stopp för sex vindkraftverk vid Florkölen. Ett beslut som får allianspartierna att rasa.
– Det är bara att gratulera Pelle Persson som verkar styra er politik, sa moderaten Victor Ericsson med adress till socialdemokraterna.

Kommunfullmäktige beslutade i måndags att man inte tillstyrker en ansökan från länsstyrelsens miljöprövningsdelegation för sex vindkraftvek vid Florkölen. Ärendet blev ett hett debattämne då kommunstyrelsen tidigare sagt ja till utbyggnaden. En kovändning av socialdemokraterna menade allianspartierna som med kraft påpekade att deras politik i detta fall styrs av Pelle Persson och hans parti Vox Humana. Pelle Persson har tidigare motsatt sig exploateringen på Florkölen.

– Det är viktigare att bry sig om de bofasta än att tro att vi kan rädda världen genom några vindsnurror. Dessutom är det naivt att tro att man först ger tillstånd och sedan förhandla till sig en vettig ersättning, sa Pelle Persson.

Enligt den ansökan som exploatören Nordex Sverige lämnat in skulle de sex vindkraftverken skapa 40 helårsanställningar. En siffra som inte ens alliansen trodde på.

– Oavsett det så blir det mycket sysselsättning för lokala entreprenörer under byggtiden och skulle det i slutändan handla om bara två helårsanställda är det nog så viktigt för Hogdalsbygden, menade Anders Häggkvist (C).

Efter votering visade sig att kommunfullmäktige med rösterna 18-14 sa nej till bygget. Samliga sossar, förutom Sune Halvarsson, röstade emot planerna.

– Vad har hänt med S? Före valet var det ja, nu nej. Det är bara att gratulera Pelle Persson som med sina två mandat blåser i visselpipan så att hela sossegänget dansar, sa Victor Ericsson (M).

Socialdemokraten Göran Pålsson stegade upp till talarstolen.

– Det här är väl inga konstigheter. Politik är ett givande och tagande mellan oss, vänstern och Vox Humana.

Att det skulle vara en socialdemokratisk kovändning tyckte heller inte kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S).

– Inte alls, vår linje är klar. Det finns godkända planer på över 100 vindkraftverk i Härjedalen. Vi vill göra en utvärdering av de parkerna innan vi ger fler klartecken.

Då är det ett nej som gäller några år framåt?

– Ja, åtminstone om de nu beviljande tillstånden verkställs och byggnationerna kommer i gång, sa Gunilla Zetterström Bäcke.