Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggstrejken avblåst - parterna överens industrins märke gäller

Sveriges Byggindustrier och Byggnads har idag kommit överens om ett nytt 13 månaders avtal. Därmed är strejken över. Avtalsvärdet är 2.2 procent på 12 månader och uppräknas om 2.38 procent på 13 månader. Därmed håller även byggavtalet industrins märke.

Annons

– Det är bra att Byggnads ledning nu tagit sitt ansvar och att vi har en ny överenskommelse. Vi har i årets avtalsrörelse fått igenom att löneökningen inte blir högre än den för industrin. Vi har även enats om ett 13 månaders avtal så att den konkurrensutsatta industrin i lugn och ro hinner sätta märket 2017, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

– Sveriges Byggindustrier jobbar ständigt med jämställdhet och mångfald. Det är därför glädjande att vi nu kan arbeta partsgemensamt kring dessa viktiga framtidsfrågor. Utöver det har vi i årets avtalsrörelse fått ett utökat mandat till fackliga förtroendemän i företaget som möjliggör att ta över ombudsmännens förhandlingsmandat. Det är viktiga steg för att göra vår bransch mer öppen och konkurrenskraftig, säger Ola Månsson.

– Årets avtalsrörelse har i alltför hög utsträckning kommit att handla om lönenivåer och märket. Det var först i ett väldigt sent skede som Byggnads ledning backade från kravet på 3,2 procent. Det gjorde att vi inte fick möjlighet att diskutera andra viktiga frågor som - hur vi kan stärka våra medlemsföretags konkurrenskraft, skapa ökad säkerhet och få in fler nyanlända i branschen, säger Ola Månsson.

– Medlarna har föreslagit oss parter att utöver denna hemställan genomföra en försöksverksamhet för nyanlända och långtidsarbetslösa för att sänka trösklarna in på byggarbetsmarknaden. Introduktionsanställningen liknar det yrkande som Sveriges Byggindustrier lagt fram under avtalsrörelsen och kommer att ha stor betydelse för att få in fler nyanlända säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Några punkter från avtalet: 

– 13 månaders avtal så att exportindustrin kan sätta märket i lugn och ro 2017.

– Avtalsvärdet är 2.2 procent på 12 månader och uppräknas om 2.38 procent på 13 månader.

– Partsgemensamt arbete kring jämställdhet, mångfald och kompetensförsörjning.

- Utökat mandat till fackliga förtroendemän i företaget som möjliggör att ta över ombudsmännens förhandlingsmandat.

– En utökad arbetstidsförkortning med 2 timmar per år. 

Annons