Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarnas Riksförbund starkt kritiska till Naturvårdsverkets nekande beslut om licensjakt på varg

I går stod det klart att Naturvårdsverket beslutat om att det inte blir någon licensjakt på varg kommande säsong. Jägarnas Riksförbund är starkt kritiska till beslutet.

Annons

Läs också: Ingen licensjakt på varg nästa säsong

Enligt Naturvårdsverket visade den senaste varginventeringen i Sverige att det just nu befinner sig 350 vargar i Sverige och man menar att utrymmet för licensjakt därför är obefintlig.

Samtidigt menar Naturvårdsverket att referensvärdet för populationsstorleken på varg i Sverige är 270 stycken.

Detta ligger nu till grund för stark kritik från Jägarnas Riksförbund. Organisationen menar att beslutet om nekande licensjakt är baserad på en inventeringsmetodik som inte visar några tecken på att spegla verkligheten då det nuvarande vargbeståndet på 305 djur fortfarande är över referensvärdet på 270 stycken.

– Nu återstår bara för de som bor i vargområden att invänta tillräckligt många rivna får eller hundar för att ha möjlighet att få skyddsjakt för att påverka sin situation. Så ska det bara inte få gå till, avslutar Solveig Larsson i ett pressmeddelande.

-När nu Naturvårdsverket tar bort möjligheterna att förvalta vargstammen genom licensjakt försvinner den sista spillran av förtroende som har funnits för myndigheterna i rovdjursfrågan, säger hon.

Annons