Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättelik it-attack över hela världen – expert snubblade över "nödbroms"

Fler än 75 000 datorer hos företag och institutioner i minst 99 länder har drabbats i en gigantisk cyberattack där datorerna blir låsta av så kallad ransom-ware. Under natten mot lördagen snubblade en brittisk it-säkerhetsexpert över ett sätt att bromsa vidare spridning av dataviruset.

Annons

Det var under fredagseftermiddagen som rapporter om en storskalig it-attack världen över började strömma in.

Flera stora företag och institutioner har attackerats i en så kallad ransom-warekampanj.

Det är ett program som kallas WannaCry, men även är känt under andra namn, som infekterar datorer med operativsystemet Windows och krypterar filer.

Datorerna låses eller stängs ned och när de öppnas igen kommer ett meddelande om att man måste betala 300 dollar för att de ska öppnas igen.

I Storbritannien har flera sjukhus drabbats och gått ut och bett patienter att undvika besök och boka om dem om de inte är akuta.

I Sverige har Timrå kommun drabbats, rapporterar Sundsvalls tidning. Arbetarbladet rapporterar att företaget Sandvik också drabbats.

Under småtimmarna på natten mot lördagen upptäckte en it-säkerhetsexpert i England att den som skapat viruset hade gömt en så kallad "kill switch", en nödbroms, för att kunna stoppa virusets framfart om detta skulle behövas, skriver Dagens Nyheter. The Guardian var först att skriva om nyheten.

It-säkerhetsexperten, som twittrar under namnet @malwaretechblog, insåg av en slump att om viruset anropar en domän på internet med ett nonsensnamn – och får svar – så kommer viruset att sluta spridas.

It-säkerhetsexperten köpte då helt enkelt domännamnet, såg till att ordna så att viruset får svar och helt plöstligt började infekterade datorer över hela världen kommunucera med webbsajten. Enligt The Guardian kom tusentals anrop varje sekund till den aktiverade domänen.

Nödbromsen kunde inte hjälpa redan infekterade datorer i Europa och Asien men gav användare i Nord- och Sydamerika andrum och möjlighet att uppdatera sitt operativsystem för att täppa till den säkerhetslucka som dataviruset utnyttjade.

Annons