Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för vargjakt – förvaltningsrätten avslår överklaganden

Förvaltningsrätten avslår alla överklaganden mot den kommande vargjakten i Dalarna, Gävleborg, Värmland, Västmanland och Örebro län.

Annons

Förvaltningsrätten meddelade på måndagen att man avslår samtliga överklaganden om vargjakten. Det betyder att länsstyrelsernas beslut på licensjakt på totalt 22 vargar kvarstår.

Vargjakten överklagades av Föreningen Nordulv, Wolf Association Sweden, Svenska rovdjursföreningen, Jaktkritikerna och Naturskyddsföreningen i Värmland och Dalarnas län, som ville att besluten skulle upphävas. Jägareförbundet ville i stället utöka jakten.

Läs också: Licensjakten 2018: Sex vargar får skjutas inom Flatenreviret – "Målet är att öka acceptansen för varg"

Förvaltningsrätten skriver att man gör bedömningen att syftet med licensjakten, bland annat att "begränsa negativa socioekonomiska konsekvenser och förbättra möjligheterna för tamdjurshållning, i sig är acceptabla och kan motivera ett undantag från det strikta skyddet för varg." 

Totalt får sex vargar skjutas i licensjakten i Dalarna. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Förvaltningsrätten anser även att jakten är ändamålsenlig och att jakten inte försvårar en gynnsam bevarandestatus utan men bedömer jakten vara proportionerlig när det gäller antalet vargar som får skjutas.

Enligt länsstyrelsens tidigare beslut får totalt sex vargar fällas i Dalarna mellan den 2 januari och den 15 februari 2018.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Annons