Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Skolattacken var ett hatbrott med rasistiska motiv

/

Polisen betraktar nu skolattacken i Trollhättan som ett hatbrott med rasistiska motiv.

Annons

– Det gör vi via fynd från husrannsakan hos gärningsmannen, hur han var klädd och hur han uppträdde, säger presstalesmannen Peter Adlersson.

Två av 21-åringens offer dog i går av sina skador. Gärningsmannen, som avled på sjukhus sedan han skjutits av polis, skadade även två personer: en 41-årig lärare och en 15-årig pojke som var elev på skolan. Aftonbladet skriver att pojken har utländsk bakgrund och kom till Sverige för bara nio månader sedan.

Även de båda dödsoffren, en 17-årig pojke som var elev på skolan och en 20-årig elevassistent, hade utländsk bakgrund. Pojken kom till Sverige för tre år sedan.

Polisen slår nu fast att utredningen handlar om hatbrott med rasistiska motiv. Enligt Peter Adlersson stöder polisen sig bland annat på fynd i husrannsakan i 21-åringens bostad.

– Vi stöder oss också på hur han selekterade, säger han till TT.

Vad det är för fynd man har gjort i gärningsmannen bostad berättar inte Adlersson, inte heller om det rör sig om enstaka saker eller om flera.

Bedömningen av att mannen var ensam på skolan när han genomförde attacken står kvar.

Gärningsmannen har uttryckt högerextrema åsikter i sociala medier. Bland annat har han gillat och prenumererat på youtubefilmer som publicerats av en nyfascistisk bloggare. På Facebook har 21-åringen även gillat en kampanj för att folkomrösta om invandring.

Läs mer:

Löfven: En svart dag för Sverige

Kriminolog: Attack bara en tidsfråga

Larmet om attacken på skolan, som ligger i ett område med många nyanlända, kom klockan 10.09. Då hade gärningsmannen, som bar på två kraftiga stickvapen och var maskerad, stuckit ner en lärare utanför skolentrén och en person inne i byggnaden. Sedan började 21-åringen systematiskt att leta igenom skolan. Han knackade på olika klassrumsdörrar, och de elever som öppnade attackerades.

– Så sker i två olika klassrum, och en av de här eleverna är då avliden, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson vid en presskonferens.

När polisen anlände, fem minuter efter larmet, mötte de gärningsmannen på andra våningen, och avlossade två skott varav ett träffade.

Det finns inga uppgifter om att 21-åringen haft koppling till skolan, och han tycks ha valt ut sina offer slumpmässigt.

Säpo stöttar

Säpo hjälper polisen med utredningen.

– Vi samarbetar med dem för att de ska få ta del av vår kunskap och vår expertis om de miljöer och individer som vi följer. Men det är polisen som leder utredningen, säger Fredrik Milder, Säpos pressekreterare, till Dagens Nyheter.

Läs mer:

Stort utrymme i utländska medier

Ledare: Tragedin i Trollhättan skakar om i Sverige

En person som TT talat med jobbar på skolan Kronan, och befann sig en meter ifrån 21-åringen när han började angripa människor.

– Vi var i korridoren när han kom. Han var lång och maskerad och hade en lång kniv i handen, säger personen till TT.

Elever tog också mannens utstyrsel och vapen som ett skämt och ville ta bilder tillsammans med honom.

En hel del elever befann sig i entrédelen när gärningsmannen kom till skolan, men flydde in i klassrummen.

– Det kunde ha blivit värre, säger Birgitta Lindström Sundefors, chef på utbildningsförvaltningen i Trollhättan.

Elever och personal blev instängda i skolan medan polisen säkrade att det inte fanns andra gärningsmän. TT:s reportrar som kom dit vittnade om stor förvirring omkring skolan när anhöriga och andra människor sökt sig dit.

Tahan Kadir, som bor i närheten, stod utanför skolan och hundratals människor som samlats hade svårt att ta in vad som har hänt.

– Jag fattar inte varför man inte ger någon information. Föräldrar står här ute och skriker men de vet inte om deras barn lever eller är dödade men får inga svar. Det är plågsamt, sade hon till TT.

Kronan hålls stängd i dag, men alla andra skolor i kommunen är öppna.

Annons