Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bra med mobilfria lektioner – inte hela skoldagar

Många skolor i landet har infört mobilfri skola. Syftet är att göra så det blir bättre arbetsro i klassrummet och att eleverna börjar röra sig mer under raster. Studier visar också att elever som har telefoner på sig under prov presterar sämre.

Regeringen vill införa mobilfri skola, den nya lagstiftningen kommer att börja gälla från och med 2021. Det är inte riktigt klart ifall det ska gälla både grund- och gymnasieskolor.

Jag reagerade på det här när vår skola skulle bli mobilfri. Jag anser att det är bra att man tänker på eleverna, Men att införa mobilfri skola får också konsekvenser. Vissa skolor har infört mobilfritt på hela skolan och vissa bara på lektioner.

Att vissa skolor är helt mobilfria innebär att elever inte kan ringa någon om något allvarligt händer under rasterna. Då kan de inte få hjälp. Detta har påverkat oss i alla fall här i Funäsdalen, där vi åker alpint och längdskidor på lektioner och vissa heldagar. Vi kan inte använda mobilen för att få hjälp om någon gör sig illa.

Mobilfritt i skolan visar att elever presterar bättre under prov och lektioner. Telefoner på lektionstid leder också till att elever inte skriver eller lyssna under undervisningen utan i stället tittar på mobilerna och tar bild på det som läraren skriver.

Skolverket gjorde en undersökning 2016 där de frågade elever på en gymnasieskola om de stördes av mobiler i klassrummet. Enligt 28 procent av eleverna störs de av sin egen användning av mobilen, medan 16 procent störs av andras användning.

Mobilfri skola gör att elever inte kan kommunicera med yttre världen om något allvarligt skulle hända, som att någon gör illa sig. Hela vårt samhälle bygger på att man kan kommunicera med varandra och inte bara folk i vår närhet.

Jag anser att man ska ha mobilfritt bara på lektioner och inte hela skoldagar. Jag tycker att mobilerna ska lämnas i ett skåp utanför innan man går in i klassrummet, mobiler stör även om de befinner sig i ett skåp i klassrummet. Mobilerna får man sedan hämta efter lektionen.

Elev på Funäsdalens skola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel