Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: C: Vi driver frågan om återbäring av vattenkraften på alla nivåer

I Norrland produceras varje år energi får flera miljarder. Under 2017 var stod de fyra nordligaste länen för 3,4 miljarder i fastighetsskatt på vattenkraftverk. Det är ett exempel på hur mycket Norrland bidrar med till den nationella kassan.

Med regionala skattebaser skulle det bli tydligare hur mycket olika landsändar egentligen bidrar och att pengarna i större utsträckning än idag borde stanna kvar i de regioner där den betalas in. Så ser det ut i flera andra länder.

Centerpartiet tycker att delar av de värden som skapas från exploatering av naturresurser ska regionaliseras. På samma sätt som att det är självklart att människor i stor utsträckning ska få behålla frukterna av sitt eget arbete bör regioner som bidrar med värdefull produktion få behålla delar av detta värde.

Det måste löna sig för kommuner och regioner att förbättra sitt företagsklimat, göra produktiva investeringar och upplåta mark åt viktig infrastruktur och produktion. Skattepolitiken ska användas som redskap för att vara tillväxtskapande i hela landet. 

Flera partier i vårt län slår sig för bröstet och beskriver att de driver frågan av återbäring på vattenkraften - men det är lokalt. Så länge det inte är respektive partis politik blir det inget resultat. Då gör det större nytta att driva frågan internt. Senast på Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik avfärdade Ulf Kristersson (M) frågan om vattenkraftsåterbäring.

För Centerpartiet är återbäring av vattenkraften i form av regionaliserade skattebaser den politik vi driver även i riksdagen.

En röst på Centerpartiet innebär att frågan drivs på alla nivåer - lokalt, regionalt och nationellt! Då gör det skillnad på riktigt!

Anders Häggkvist Centerpartiet i Härjedalen

Mikael Westin, Centerpartiet i Ragunda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel