Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Den nya sophämtningsavgiften är mycket orättvis

Heja Jan Fahlström! Jag stöttar dig till 100 procent i din kamp och anser liksom du att den nya sophämtningsavgiften i Härjedalen är mycket orättvis.

LÄS MER: Hungerstrejkar för att uppmärksamma om orättvis sophämtningsavgift (13 februari)

Det är väldigt svårt att komma till tals med de ansvariga inom kommunen, de vill inte lyssna på våra argument utan anser att vi ska betala 650 kronor per år utan att egentligen få någonting för det.

Man säger att man för denna avgift får köpa (!) en sopsäck för 90 kronor och sedan själv frakta denna till en återvinningscentral – generöst!

Man hänvisar också till att de 650 kronorna ska täcka kostnader för återvinningscentraler, administration, fakturering (det är dyrt att ta betalt), information (till alla människor man förvirrat med dessa nya bestämmelser) och slutligen det diffusa begreppet "miljöarbete".

Jag kan gå med på att betala en blygsammare avgift för driften av återvinningscentralerna.

Att administrationen blir dyr för kommunen i denna fråga kan jag också förstå, om man måste inventera varenda jaktkoja och fäbodvall i kommunen och avgöra huruvida det kan produceras sopor där. Var drar man den gränsen; vanlig fastighet, skogsfastighet med övergivna och förfallna hus?

Det känns helt plötsligt meningslöst att man övertog sina föräldrars fäbodvall och höll den i skick, det hade kanske varit bättre om man rivit alltihop och låtit skogen växa in?

Vi har aldrig någonsin spridit sopor eller andra miljögifter där. Det finns bara sommarväg dit, stället är obeboeligt på vintern men sopavgift ska trots det betalas året om. Kommunen hävdar med en axelryckning att det inte är deras problem att väg saknas.

Jag kan inte se någon vinst för miljön däruppe vid vår fäbodvall med denna åretruntavgift. Känslan är den att man betalar en avgift för ingenting, åtminstone delvis. Och det är ingen bra känsla vad gäller förtroendet för myndigheter, att man ska behöva betrakta deras fakturor med samma misstänksamhet som andra bluffakturor som skickas på en från olika håll.

Inger Larsson

Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel