Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det finns visst behöriga lärare i byskolorna!

Ett förtydligande av artikel i TH 3 september angående framtiden för skolorna i Härjedalens kommun (Hur blir framtiden för skolan i Härjedalen – stora beslut väntar):

Vi lärare i rektorsområdet Tre Dalar (Lillhärdal, Ytterhogdal och Lofsdalen) är innerligt trötta på att det gång på gång i tidningsartiklar framstår som att vi i byskolorna inte har behöriga lärare.

I den senaste artikeln, som bygger på en utredning gjord på barn- och utbildningsförvaltningen, står ingenting om andelen behöriga lärare på exempelvis skolorna i Sveg. Man kan ju undra om detta är förvaltningens ord eller journalisternas tolkningar?

Vi som är insatta i hur problematiken med brist på behöriga lärare ser ut i kommunen vet att det är i Sveg som den största bristen på behöriga lärare finns, och anar att man från förvaltningshåll tänker att en nedläggning av byskolorna kring Sveg skulle medföra att vi behöriga lärare i Lillhärdal och Ytterhogdal flyttas till Sveg och att andelen behöriga lärare på så sätt skulle öka.

I artikeln står att en nedläggning av skolan i Lillhärdal: ”skulle göra det lättare att säkra lärarbehörighet och likvärdighet i undervisningen”. För den som inte är insatt verkar det nog som att det är svårt att rekrytera och behålla behöriga lärare på Furulundsskolan och Centralskolan och att undervisningen kanske inte heller håller lika hög kvalitet som på andra skolor.

Men faktum är att vi har behöriga lärare i så gott som alla ämnen, och där vi inte har det tar vi hjälp av lärare på distans, som till exempel i moderna språk. Vi som arbetar på skolorna har lång erfarenhet av undervisning och baserar vår undervisning på grundskolans läroplan och kursplaner för att uppnå likvärdighet.

Vi missunnar inte några elever i kommunen behöriga lärare, men vill vara tydliga med hur det faktiskt ser ut.

Therese Jonsson, leg lärare Furulundsskolan

Terése Helgesson, leg lärare Furulundsskolan

Lena Karlsson, leg förskollärare och leg lärare Furulundsskolan

Carina Hagstedt, leg lärare Lofsdalens skola

Katarina Brundin leg förskole-, fritidspedagog och grundskollärare Lofsdalens skola

Nina Zachrisson, leg lärare Centralskolan Ytterhogdal

Anna-Lena Karlstrand, leg förskollärare Centralskolan Ytterhogdal

Anna-Märith Grip, leg lärare Centralskolan, Ytterhogdal

Lena Åström, leg lärare Centralskolan, Ytterhogdal

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel