Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det kommunala skattesystemet har spelat ut sin roll

Åke Remén (V), som i Härjedalens kommun representerar låtsasoppositionen i kommunen, ställer en fråga till oss skattebetalare i kommunen.

Jag citerar frågan: ”Jag vänder mig nu direkt till er som bor i Härjedalen och brinner för vår fantastiska del av världen. Hur mycket är ni beredda att betala för era barns skolgång eller för en trygg vård på ålderns höst.”

Att ställa en sådan fråga till oss skattebetalare vittnar om stor okunskap om verkligheten.

För det första vittnar frågan om den totala okunskap om att det kommunala skattesystemet helt har spelat ut sin roll. Det fungerar helt enkelt inte längre.

Det är ingenting som vi kommunister har hittat på utan det är ett faktum som riksdagens kommunutredning redan i somras kunde konstatera. Enligt utredningen så måste kommunerna få ett statligt bidrag på 24 miljarder kronor per år fram till 2040 för att klara sina grundläggande uppgifter. Med andra ord: Systemet har kollapsat.

För det andra och mer allvarligt är att låtsasoppositionen i Härjedalens kommun nu hoppas att man kan krama vatten ur en sten.

Man glömmer att den genomsnittlige arbetaren i Härjedalens kommun redan nu med kommunalskatt, kommunala avgifter så som sophämtning, vatten, avlopp med mera, redan nu betalar cirka 50 procent av den disponibla inkomsten. Lägg därtill kostnaderna för boende och transporter så finns det inte många korvören att spara på.

Om låtsasoppositionen menat allvar med sin fråga borde den ha ställts till skogsbolagen, kraftbolagen och turistbolagen: Hur mycket är ni beredda att betala för er möjlighet att ha välutbildad och kunnig arbetskraft i framtiden?

Lars Lundberg, Sveriges Kommunistiska Parti i Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel