Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ett aktivt föreningsliv är viktigt för alla samhällsgrupper

Kommunstyrelsen har tagit beslut om att säga upp lokalen som fyra föreningar delar på, däribland DHR i Härjedalen, från årsskiftet 2019.

Vi flyttade in oktober 2005 för att kommunen prioriterade sina egna lokaler, innan dess hyrde de en privat lokal.

Det var ett bra beslut från kommunen tyckte vi. Den lokal vi nu är i är bra ur perspektivet funktionsduglighet. Här kan vi och de andra tre föreningarna ha våra styrelsemöten, sammankomster för trivsel, handarbetsdagar, studiecirklar med mera.

Nu är denna lokal uppsagd och vi blir hänvisade till Senioren för våra möten. Det är fortfarande inte sagt hur det ska vara rent praktiskt. Föreningarna har pysselmaterial, protokoll, kontorsmaterial, föreningsmaterial till kampanjer, köksattiraljer för fika, möbler och så vidare.

Enligt tidigare bidragsbestämmelser så fick pensionärsorganisationerna 20 kronor per medlem och 7 procent i stimulansbidrag, och handikapporganisationerna 35 kronor per medlem och 12 procent i stimulansbidrag.

Hyran för lokalen är cirka 44 000 kronor per år. Med de nya bestämmelserna så kan föreningarna ansöka om 25 kronor per medlem, samt del av lokal på Senioren för styrelsemöten i mån av plats står det i beslutet. Det finns ingen möjlighet till övrig verksamhet och aktiviteter enligt ovan skrivit.

Det ska påpekas att DHR inte har ansökt om ekonomiskt stöd de senaste åren, detta på grund av att vi anser att lokalen har varit så viktig, och att kommunen bidragit med hyran på 44 000.

Det finns fler föreningar som har problem att träffas och aktivera sig när nu de nya bestämmelserna trätt i kraft. Att hyra egna lokaler för 25 kronor per medlem är inte försvarbart. De små föreningarna klarar inte detta och riskerar att slås ut med allt det innebär rent samhällsekonomiskt. Fler psykiskt och fysiskt sjuka medborgare.

Vi kräver att kommunen i fortsättningen prioriterar även pensionärs- och handikapporganisationerna i hela kommunen.

Styrelsen i DHR Härjedalen genom Tommy Johansson, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel