Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ett råd värt kalkonpriset

I TH 29 januari påstår samhällsbyggnadschefen Panos Alepliotis att en lantmäteriförrättning utan problem kan ersättas med en hemsnickrad förening som det bara tar ett par dagar att bilda.

Chefen för samhällsbyggnad om väghållningen: ”I det nya systemet ska alla betala”

Till den som är intresserad av att fundera över hans kompetens i frågan vill jag säga följande:

För att bilda en gemensamhetsanläggning (vägsamfällighet) kräver Lantmäterimyndigheten att arbetet utförs av en utbildad lantmätare. Lantmätaren har domarstatus - juridiskt är han i sin yrkesroll jämställd med en domare exempelvis i tingsrätten.

Men Lantmäteriet ger inte uppdraget till vilken lantmätare som helst - uppgiften anses vara en av de svårare inom yrket, och tilldelas enbart de mest erfarna lantmätarna. Det är en av anledningarna till att kön just till vägförrättningar är lång.

Den handbok som är skriven för att stödja förrättningslantmätaren i arbetet består av 323 sidor i A4-format. Läs den gärna, Panos Alepliotis – den finns på nätet.

Att tro att en ”frivillig vägförening” med lekmän exempelvis ska kunna definiera så kallade båtnadsområden och därmed avgöra den ekonomiska fördelningen av väghållningskostnaderna mellan till exempel skogsbolag, privata utboägare och bofasta villaägare, är enfaldigt. Att tro att en sådan förening skulle fungera i praktiken är om möjligt värre ändå.

Den tjänstemannautredning som Panos underlydande utförde inför fullmäktiges beslut var ambitiöst utförd och förutsåg merparten av de problem som skulle uppstå om kommunen plötsligt återtog sitt löfte om att ta ansvar för väghållningen.

Panos tycks inte ha tagit intryck av den egna utredningen och politikerna valde att köra över den fullständigt. Om syftet var att skapa kaos så lyckades man bra.

Bosse Yman, Äggen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel