Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hälsa och välstånd har förvandlats till en vara som ska säljas

Regionstyrelsen i Jämtland Härjedalen har beslutat att undersöka marknaden för att sälja ut 14 hälsocentraler, däribland den i Sveg.

Som vanligt i sådana här sammanhang är skälet till att sälja ut offentlig egendom att man på så sätt ska spara pengar.

Man kan som skattebetalare undra vart våra skattepengar tar vägen då de aldrig tycks räcka till för den nödvändiga verksamheten.

Samtidigt som regionstyrelsen beklagar sig över bristande ekonomi betalar regionen årligen 131 miljoner kronor till bemanningsföretag som på kort sikt kan erbjuda både läkare och sjuksköterskor.

Detta innebär att oavsett om vi skattebetalare bor i Sveg, Hede eller Strömsund så betalar vi 1 000 kronor var som går direkt i fickan på olika bemanningsföretag. Att det skulle bli billigare för regionen och framför allt säkrare för regionens patienter med fast anställd personal, är inget som regionstyrelsen bryr sig om.

Enklast för regionens personalansvarige är naturligtvis att ringa upp första bästa bemanningsföretag och begära en läkare eller sjuksköterska till hälsocentralen i Sveg under två veckors tid för att sedan ringa upp igen när det behövs i Funäsdalen eller Åsarna.

Nu är Region Jämtland Härjedalen inte ensam om denna bakåtvända personal politik.

Enligt SVT nyheter har den svenska vårdens årliga hyrnota från år 2010 till år 2020 ökat från strax under 2 miljarder till 5,5 miljarder. Ingen är gladare än ägarna till bemanningsföretagen och vi skattebetalare står för notan.

För 150 år sedan lärde Karl Marx oss att under kapitalismen förvandlas allt till varor och tjänster som ska köpas och säljas. Här ser vi att människors hälsa och välstånd förvandlats till en vara som ska säljas.

Det finns ett alternativ till detta vansinne och det är socialismen, av var och en efter förmåga, till var och en efter behov.

Lars Lundberg, Sveriges Kommunistiska Parti i Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel