Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Heder åt Härjedalens kommun som ville förbjuda fyrverkerier

"Föl skrämdes av fyrverkerier – fick avlivas". Det är en av rubrikerna som man kan läsa efter nyår, denna på Land Lantbruk. Det var på Gotland, men även vår lokala trafikradio rapporterade om skrämda lösa hästar vid något tillfälle runt nyårsafton.

Och det är en sida av saken, detta med att djur, både tama och vilda, mår dåligt av detta med människans bruk av pyrotekniska artiklar.

En annan sida av saken, den att en förskräcklig massa pengar som borde ha kunnat användas till bättre ändamål, läggs på dessa fyrverkerier. Det får mig också att må dåligt.

Det säljs allt mera sofistikerade ”tårtor”, som vid avskjutning genererar vad jag kallar ”raketlik”, det vill säga avfall med okänt restinnehåll ute i naturen. Man hittar dem både i beteshagar och i skogen efter snösmältningen. Om de nu inte direkt hamnar någonstans där de orsakar brand, vill säga …

All heder åt Härjedalens kommun, som 2016 biföll det medborgarförslag, som ville förbjuda pyrotekniken helt för allmänheten. Att sedan någon, som – om jag är rätt underrättad - inte ens är bofast i kommunen, gick och överklagade beslutet, det är bedrövligt.

Lovvärt är dock, att allt flera butiker numera avstår från att befatta sig med pyrotekniska produkter. Visst finns det undantag! Men det visar väl sig vem som i längden tjänar på affären, de som avstår och får aktning av sina kunder för det, eller den som riggade upp en massa så kallade "beachflaggor" långt ut över riksvägen om att de tillhandahöll eländet!

Alternativ med lägre ljudnivå? Vad hjälper det en vettskrämd häst eller hund, så länge de ”högljudda” finns kvar och är tillåtna?

Carin

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel