Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hogdalsbygden vill överleva

Med glädje läser vi att den politiska majoriteten har uttalat sig emot förslaget om nedläggning av småskolorna i Härjedalen. Vi från Framtid Hogdal vill tacka för att ni tar ställning FÖR Ytterhogdals skola och har en tilltro till framtiden och till vår bygd. Vi hoppas nu att vi som bor här i Hogdalsbygden får känna oss lugna, trygga och slippa hot om nedläggning.

Vi litar på att ni står för era uttalanden och tar rätt beslut. Vi vill också berätta våra tankar eftersom detta är en avgörande fråga för vår överlevnad. Skulle det bli en nedläggning av vår skola i Ytterhogdal så skulle det vara dödsstöten för vår bygd.

Ytterhogdal ligger 4,5 mil från Sveg. Från byarna runt omkring är avståndet så långt som 6,5 mil. Att vi varje dag skulle skicka våra små hogdalingar (från 6 års ålder) med buss på så långa resor är helt uteslutet. Resultatet av en skolnedläggning i Ytterhogdal blir utflyttning av de barnfamiljer som bor i Hogdalsbygden och då vet vi att många skulle välja att flytta från Härjedalen.

Skulle det inte finnas någon skola i Ytterhogdal så skulle heller inte någon inflyttning ske av barnfamiljer. Vår bygd skulle dö ut. Vi har valt att bo här och vill bo kvar. Men tar ni bort vår skola så tar ni även bort byarna och bygden.

Kommunen har för tre år sedan satsat 20 miljoner skattekronor på renovering av vår skola. Den är toppenfin, vi har en välutbildad, behörig lärarkår, bra skolresultat och glada, nöjda elever som hinner med både skola och en aktiv fritid. Barngrupperna är av naturliga skäl små och alla elever blir sedda och får den hjälp de behöver. Eleverna är trygga och vågar vara sig själva. Låt våra barn fortsätta att ha det bra!

Om man skulle lägga ner vår skola skulle våra barn inte orka med något annat än skola eftersom skoldagarna skulle bli för långa med både skola och resor. De skulle inte orka med att ha en aktiv fritid med bland annat olika föreningsaktiviteter. Vi vet också att motion är viktigt för inlärning, välmående och den psykiska hälsan. Var ska de förresten gå på fritids? Ska det också vara i Sveg? Hur ska det kunna fungera praktiskt?

Vi har idag en ökad inflyttning av barnfamiljer och andra. Före detta bybor flyttar hem, unga bybor väljer att bo kvar. Vi har småföretagarverksamhet, både nystartad och etablerad. Vi odlar i stort sett all jordbruksmark. Kort sagt så är vi på gång med en positiv utveckling av bygden. En skolnedläggning skulle döda alla våra initiativ.

Vi får kämpa och åstadkomma det vi vill på egen hand och det kommer vi att göra. Viss grundläggande service måste dock kommunen stå för och dit hör skolan, kosta vad det kosta vill, småbyarna är viktiga för Härjedalen. Hoppas ni alla verkligen har insett detta.

Under det senaste året har kommunen (ni politiker) flera gånger sagt att ni ska satsa på inflyttning och på barnen. Ta nu rätt beslut som visar detta. Vi vill överleva som by och bygd och att ni liksom oss tänker på BARNENS BÄSTA!

Framtid Hogdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel