Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur kan överutnyttjandet av våra skogar vara möjligt?

Annons

Skrev för snart två år sedan en insändare med rubriken ”Chockerande skogsskövling”. I insändaren beskrevs den exempellösa skövling av skogar som pågår, och framför allt av de skogar som ägs av Holmen Skog AB.

Jag betonade att storskogsbruket endast styrs av produktions- och lönsamhetsmål och dessa är överordnade alla andra krav på förvaltningen som bevarande av mångfald, bevarande av ekosystem, traditioner och gammal kultur. Miljön har således lägsta möjliga prioritet.

Den ohejdade girigheten och det obeskrivliga rofferiet måhända är orsaken till denna omilda behandling av vår gemensamma miljö. Vill bara påminna om att styrelseordföranden och ägaren till Holmen Aktiebolag, där Holmen Skog AB ingår som ett dotterbolag, redovisade en inkomst på 490 miljoner kronor (2017) och en förmögenhet på minst 29 miljarder.

Hur mycket av Holmen Skogs inkomster beskattas i Härjedalen? Det är ändå härjedalingarna som drabbas av följderna av detta rofferi i form av  vandaliserad miljö, negativ påverkan på traditioner och gammal kultur samt sönderslagna ekologiska system.

Hela tankesättet präglas av enfald utan tanke på vår gemensamma miljö och framtid. 

Hur är detta överutnyttjande av våra skogar (rofferi) möjligt med statens och tillsynsmyndigheten Skogsstyrelsens godkännande?

Tidigt utflyttad men ändå härjedaling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel