Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Johansson (S): Vi har inget emot alternativa utövare i primärvården

Min tidigare insändare uppmärksammade en kraftig förbättring för dem som behöver besöka Svegs hälsocentral.

INSÄNDARE: S: Härjedalen ett föredöme i vården (7 mars)

Inom kort kommer det en nationell patientenkät som visar att hälsocentralen har gjort en av de största förbättringarna i Sverige de senaste två åren.

Insändaren blev uppmärksammad på många håll. Det gör att jag vill passa på att rätta till några missförstånd.

DEBATT: Svar: Du "glömde" Fjällhälsan, Ann-Marie Johansson (S)! (9 mars)

Vi socialdemokrater har inget emot alternativa utövare i primärvården enligt hälsovalet. Vi känner oss speciellt nära de kooperativa lösningar som finns Offerdal och i Hede med Fjällhälsan. De gör ett mycket bra arbete och nyttjar de möjligheter som en ideell förening har men som inte står till buds för regionen.

Däremot anser vi att vinstuttag från våra skattepengar ska begränsas. Ett aktiebolag som erhåller ersättning från skattebetalarna via regionen ska främst använda vinsten till att förbättra vården – inte att dela ut den till aktieägarna.

Att inte få kontakt med sin hälsocentral när man behöver eller att behöva vänta länge på behandling är något som vi jobbar för att få bort. Det går, det visar inte minst resultatet i Sveg och Funäsdalen. När det finns väntetider är det oerhört viktigt att de som är allvarligt sjuka kommer till vård först.

Kom också ihåg att även om besöket i hälsocentralen kostar 300 kronor per tillfälle så är högkostnadsskyddet 1 100 kronor per år. Det betyder att redan vid det fjärde besöket så sjunker kostnaden till 200 kronor för att därefter vara noll kronor för året räknat från första besöket.

Möjlighet finns också att fördela ut avgiften på flera månader. För dem under 18 år och över 85 år är vården avgiftsfri.

Ann-Marie Johansson (S) regionråd Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel