Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Kommunen måste lyssna på nattpersonalen i äldreomsorgen

Hur skulle du som löntagare som arbetar måndag till fredag reagera om arbetsgivaren sa att du inte får arbeta åtta timmar om dagen för att den anser att det inte är bra för dig, inte hälsosamt – du får bara jobba sju.

Men för att få behålla din lön så måste du i stället arbeta tillbaka dessa fem timmar på lördagen. Låter det rimligt? Nej, tänkte väl det.

Men det är just så Härjedalens kommun resonerar när det gäller nattpersonal i hemtjänst och boenden. Man vill införa hälsoschema, vilket innebär att man vill förkorta arbetstiden nattetid med en–två timmar per natt beroende på arbetsplats. Den tiden ska jobbas tillbaka med extra nätter, dag- eller kvällstid.

Vad blir konsekvensen? Återhämtningen mellan arbetspassen blir obefintlig, speciellt för den som redan jobbar heltid, lönen blir sämre då man förlorar OB- ersättning och så vidare.

Dagpersonalen får arbeta längre på kvällarna eller börja betydligt tidigare än i dag och det blir svårt att uppfylla arbetstidslagen.

För dagpersonalen försöker man även införa arbete varannan helg i stället för som i dag var tredje, vilket ingen vill ha. I förlängningen kommer personalen inte att orka vilket ger fler sjukskrivningar som betyder ökade kostnader.

Alla Härjedalens nattarbetare har kraftfullt protesterat mot detta genom manifestationer, namninsamling, skrivelser, kontakt med chefer och politiker. Dessutom hjälper fackföreningen kommunal till med förhandlingar.

Tyvärr får vi dåligt gehör för våra protester. Medarbetare mår mycket dåligt av att inte bli lyssnade på. Många funderar på att säga upp sig, några har redan gjort det.

Det råder redan brist på behörig personal inom äldreomsorgen och vi ställer oss frågande till hur man som arbetsgivare har råd att mista ännu fler? De vikarier som finns får nästan jobba ihjäl sig.

Som vi har förstått det så vill Härjedalens kommun vara en attraktiv arbetsgivare. Detta går helt stick i stäv med den ambitionen.

Vår uppmaning är att lyssna på er personal, vara rädd om dem som fortfarande orkar. Att köra över sin personal och inte ge dem inflytande har aldrig varit något framgångskoncept. Protesterna har varit massiva runt om i landet och flera kommuner har också dragit tillbaka detta då de valt att lyssna på sin personal.

Ni kloka politiker, riv upp detta beslut och låt kommunens äldre och vårdbehövande även i fortsättningen kunna känna sig trygg i att kunna få den vård och omsorg som man behöver, av erfaren personal.

Med gott hopp från nattisarna i Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel