Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Många vill flytta till Vemdalen – därför måste skolan behållas som den är

Jag sitter inte i någon styrelse eller i någon förening. Mitt ideella arbete för min hemby Vemdalen de senaste tio åren har varit att uppmuntra till inflyttning och vara bollplank för dem som har frågor om att just flytta hit till Härjedalen (och Bergs kommun). En person på plats att fråga de där frågorna man undrar över inför en eventuell flytt. 

Oftast är det faktiskt barnfamiljer som hör av sig. Precis de som vi behöver fler av här i Härjedalen. Unga arbetsföra människor med barn till våra skolor. Föryngrar befolkningen och skapar kraft i kommunen, samtidigt som skattepengar kommer in. 

Bland det första som dessa familjer frågar efter är skolan. Var finns den, hur är den, hur är klassen mitt barn ska gå i, kan man hälsa på och så vidare. Då kan jag stolt berätta om vår fantastiska skola med inriktning på mycket rörelse och aktivt friluftsliv samt dess engagerade och utbildade lärare. Närheten till en bra byskola är en av de viktigaste punkterna för inflyttning. 

Senast skolfrågan diskuterades förstod vi föräldrar i Vemdalen att ett av de underlag som ligger till grund för beslut och väger tungt, är antalet födda i orten. Vi hävdade att man även behöver ta hänsyn till inflyttningen, men fick höra att det kunde man inte ta med som underlag då man inte hade några faktiska siffror på det.

Men att titta tillbaka till exempel tio år och räkna på ett procentuellt inflyttande är ju också en typ av fakta att förhålla sig till. I Vemdalens skola har inflyttade barn (ej födda på orten) varit cirka 30 procent genom åren. Det är en betydande skillnad om man tar med det i beräkningen eller inte. 

Resultatet av inflyttningen kan vi även se på antalet barn i skolan i dag då elevantalet är 20 procent högre än vad det beräknades vara i politikernas underlag år 2015. 

Av de inflyttarfamiljer jag haft kontakt med, har flera fått höra när de ringt angående förskoleplats att det är fullt nu, men ”vi är skyldiga att hitta en plats till er inom fyra månader”. 

Problemet är ju bara det att om fyra månader kanske föräldrarnas jobb snart är slut, om de fått ett säsongsjobb till att börja med. Flera familjer har genom åren föreslagits dagisplats på annan ort. Problemet är ju bara att de väljer att flytta till Vemdalen för att förenkla livet. Då är detta inte ett alternativ.

För mig finns inget annat alternativ än att ha kvar Vemdalens skola som den är, och bygga ut förskolan för att ge plats för fler barn och möjliggöra för fler barnfamiljer att flytta hit. Det i sin tur kommer att ge fler barn till skolan.

Som det är i dag är detta ett problem och hinder för inflyttning och om vi ska bli fler invånare i kommunen måste vi satsa på detta. Vi måste utveckla byarna där det växer, inte avveckla.

Listan på familjer som vill flytta in de närmsta åren är lång. Låt oss välkomna dem med öppna armar.  Om skolan försvinner från byn blir känslan att ”sisten ur byn kan släcka lampan”.

Till sist önskar jag våra fantastiska lärare och övrig personal vid Vemdalens skola arbetsro att göra det de är bäst på – ta hand om våra barn! 

Caroline Fredin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel