Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Överlämningen av väghållningen kan bli en rysare

Överlämnandet av ansvar för väghållningen verkar bli en riktig rysare. Märkligt med tanke på att Härjedalen är  den enda kommun i Sverige som erbjuder servicen att finansiera privat väghållning.

I olika protokoll beskrivs beslut i ämnet och den helt överskuggande frågan som diskuteras är  frågan om bildandet av nya samfälligheter. Dock nämns aldrig att det redan finns bildade vägsamfälligheter som omedelbart kan ta över väghållningen utan någon kostnad för övriga skattebetalare i kommunen. Så frågan är: vad är det nu egentligen som gäller för redan bildade samfälligheter?  Kommer det i början av hösten/vintern abrupta besked om att befintliga samfälligheter ska överta ansvaret? Ett besked redan nu vore välkommet.

Det senaste beslutet är från kommunfullmäktige 2020-06-22. Där föreslås att ”kommunen fakturerar varje fastighetsägare en summa som täcker kommunens utgifter (för vägunderhållet)”. Avgiften bör enligt förslaget differentieras i en sommar- och en vinteravgift. En ofantlig byråkrati är i så fall vad vi kan förvänta oss. Men det kommer sannolikt medföra att arbetslösheten minskar i kommunen eftersom det säkert behövs en kader av befattningshavare som ska sätta sig in i och göra omfattande beräkningar för alla samfälligheter/fastigheter.

I Ytterberg har det tagits hedervärt ansvar i frågan och det kan vara värt att påminna om ett uttalande därifrån: ”det gäller att sätta sig in i reglerna”.  Något för delägare i övriga redan bildade samfälligheter att begrunda!

Pär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel