Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: På Tiburtiusdagen går björnen ur idet!

Det är en gammal uppfattning att björnen går ur idet den 14 april, när Tiburtius har namnsdag. I äldre samisk tideräkning inleddes då sommarhalvåret.

På sydsamiskt område fanns en föreställning om att bofinken övervintrade i idet hos björnen! När fågeln lät höra sin melodiska sång var man säker på att björnen stigit upp. Medelankomstdagen för bofinken på dessa breddgrader har brukat inträffa i mitten av april. Bofinken troddes dessutom kunna ge besked om var björnen befann sig!

I nordligare trakter har nog Albertinadagen (22 april) eller Korsmäss (3 maj) lika ofta uppfattats som tidpunkten för björnens uppstigande. Säkert har också det förhållandet spelat in att hona och ungar dröjer med att gå ur idet.

Nu hälsar vi Härjedalens landskapsdjur med några rader ur en jojk efter Anders Fjellner (1795–1876), själv bördig från Härjedalen: 

Stig upp, stig upp

Vinden tilltar

Isarna försvinner

Bäckarna brusar

Fåglarna sjunger

Stig upp, stig upp

Grässluttningens farfar, stig upp!

Bo Lundmark

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel