Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: SKP: Gör om och gör rätt om snöröjningen!

Kommunalskattens medelvärde (kommun plus region) uppgår 2019 till 32,19 procent. I Härjedalen är siffran 34,17 procent.

Skatten, taxor och avgifter är en stor summa som arbetarnas och folkets lön äts upp av. Tjänster som vatten, avlopp och avfall ingår inte i skatten men betalas genom separata taxor. Samma sak gäller förskolan, bygglov med mera.

Därmed går cirka hälften av en arbetares lön till kommunala skatter, taxor och avgifter. Som extra lök på laxen har nu fullmäktige i Härjedalen beslutat att vi som bor utanför de centralaste delarna av kommunen i framtiden själva ska betala för snöröjningen.

Vi som drabbas av detta horribla beslut har blivit upplysta om att vi kan bilda vägföreningar som ska registreras av Lantmäteriverket.

Chefen för samhällsbyggnad om väghållningen: ”I det nya systemet ska alla betala” (29 januari)

Om en förening blir registrerad av Lantmäteriverket, vilket kan ta upp till tre år, har vi även möjlighet att söka ett ”snöbidrag” på 1 000 kronor. Vidare upplyser TH om att Lantmäteriverket tar ut en registreringsavgift på 100 000 kronor om föreningen omfattar mer än fem fastigheter.

Nu är det inte första gången kommunledningen ger sig på snöröjningen. Redan 2010 kom första attacken då man beslutade att upphöra med snöröjningen åt pensionärerna. Nu 2020 borde rimligen kommunledningen och dess låtsasopposition begripa att nu går det inte längre att krama mer vatten ur Härjedalens stenar. Gör om och gör rätt, för en gångs skull.

Saken blir inte bättre av att Lars-Olof Mattsson (M), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, förklarar att han talat med en Funäsdalsbo som årligen betalar 7 000 i snöröjningsavgift och tycker det är toppen med den ynka summan.

Vägutredning varnade om lång väntetid: ”Kommer förmodligen ta flera år” (6 februari)

Vad skall man säga om ett sådant uttalande? Det bästa och lindrigaste kan väl bara bli ”god natt herr kommunpolitiker”.

I Härjedalen finns ingen skillnad på hur de olika blocken förvaltar kommunen. Här ingår socialdemokrater och de borgerliga partierna i en härlig allians för att ruinera kommunens arbetande befolkning. I bästa fall kan Vänsterpartiet någon gång pipa till, men någon opposition är de inte.

Det är de som bestämmer att lägga ned vitala verksamheter i form av skolor, förskolor, äldreboende kommunikationer med mera. Det är de i denna härliga allians som lägger ut äldreboendet i Lillhärdal på Blocket dit man vanligtvis vänder sig för att köpa en begagnad bil eller en nedsutten skinnsoffa.

Enligt Sveriges Kommunistiska Parti i Härjedalen har nu utvecklingen nått vägs ände, och det måste framstå för alla läskunniga att kapitalismen inte kan lösa våra problem. Det är nu dags att ställa folkmakten och behovet av socialismen överst på dagordningen.

Vi från SKP vill därför framhålla följande krav som omedelbara och ofrånkomliga:

Skrota dagens kommunala skattesystem. Skatten ska tillfalla staten och fördelningen till lokala samhällets organisation ska vara centralt planerad med prioriteringar, rättvis och efter folkets behov. Inga extra taxor och lokala avgifter ska drabba arbetarna.

Inga entreprenörer ska verka i skolan och vården. Ingen personal skall hyras in från bemanningsföretag.

Inga nedskärningar ska förekomma i den kommunala servicen, ingen privatisering i form av kommunala aktiebolag, ingen personalminskning ska förekomma.

Lars Lundberg, Sveriges Kommunistiska Parti i Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel