Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Strömmen försvinner trots att Härjeåns grävt ned elkablarna

Annons

Jag och säkert fler boende i Härjedalen undrar vad svaret på detta kan bli från Härjåns elnät. Härjåns påstår att nedgrävda elledningar ska säkra elnätet – vi ska få så få driftstopp som möjligt. Vid stora snömängder och storm ska elen inte försvinna.

Jag bor i en mindre by i Härjedalen och efter Härjåns nedgrävningar av elkabel och nya uppsatta transformatorstationer tycker jag det blivit sämre.

Dessa förvarningar som skickas ut med post för fem minuters strömavbrott två gånger i månaden mellan klockan x och y, gjordes aldrig förr med luftburet elnät. 

Blåser det så blinkar lyset av och på i huset, blixtrar det så slår ni av elen. Är det för mycket snö, som i julas, blir det strömlöst. Kylar, frysar, värmesystem och pumpar har väl aldrig levat ett ryckigare liv än nu, vilket säkerligen påverkar livslängden i prylarna.

Trots detta säger ni envist ”Vi gräver ner elkabeln för att göra nätet billigare och säkrare för kunderna”. Ni behöver inte röja ledningsgator, dra nya ledningar, laga här och där vid snömängder som tyngt sönder.

När jag påpekar att min elräkning inte är så hög i förbrukning, men att transporten av el på Härjåns elnät ibland är tre gånger så hög jämfört mot strömförbrukningen, finns inga svar.

Nog måste fler hålla med mig i mina påståenden? Bostadsägare som förbrukar el för till exempel 600 kronor i månaden men ska betala ”säker” transport också för 2 000 kronor i månaden – hur rimmar det?

Jag önskar ett svar från Härjåns.

Per Larsson, Flor

Här svarar Härjeåns om strömavbrotten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel